Llibres recomanats

Aquest llistat conté els llibres que considero més adequats per a iniciar-se al món de les inversions i de les finances personals. La gran majoria són els que habitualment apareixen a altres llistats similars, però també tractaré d'incloure algunes aportacions més personals i poc conegudes. De la mateixa manera, he deixat fora del llistat alguns dels llibres més coneguts, simplement perquè considero que hi ha alternatives més amenes o que contenen més informació útil.

Llibres

Si us sembla útil aquest blog i la informació que conté, podeu col·laborar utilitzant els enllaços d'afiliat que trobareu a aquesta pàgina per a adquirir els llibres que us puguin interessar.

Introducció a les finances personals i inversió:

The richest man in Babylon / El hombre más rico de Babilonia: Escrit per George S. Clason l'any 1926 (un llibre gairebé centenari ja!) és una introducció molt original a les finances personals i a la inversió. A través d'una sèrie d'històries fictícies ambientades a l'antiga Babilònia (amb una escriptura adornada amb aforismes i altres recursos literaris) ens va presentant algunes de les idees més importants per a aprendre a gestionar correctament les nostres finances. Molt recomanable per a principiants, també per a tothom que no estigui gaire avesat a la lectura (si se'm permet la comparació: és com un llibre d'inversió escrit per Paulo Coelho...).

Indexació:

The Bogleheads' guide to investing / La guía Boglehead de inversiónEscrit per diversos autors membres del col·lectiu Boglehead (Mel Lindauer, Taylor Larimore i Michael LeBoeuf) és, segons el meu parer, la millor guia introductòria a la gestió indexada que podem llegir. Tracta aspectes bàsics de les finances personals com l'estalvi o els impostos (tot i que enfocat a l'inversor nord-americà), resumeix els fonaments teòrics de la gestió indexada i ens presenta diverses maneres concretes d'implementar una cartera indexada.

The little book of common sense investing / El pequeño libro para invertir con sentido común: Si volem profunditzar en la gestió indexada hem de llegir, per força, algun dels llibres del seu "pare" John C. Bogle. Ha escrit molts altres llibres (com Common sense on mutual funds / Cómo invertir en fondos de inversión con sentido común) on aprofundeix encara més en aquestes idees i presenta moltes dades i gràfics, però he escollit el little book ja que és el més concís i directe a l'hora d'explicar la gestió indexada tant de manera teòrica com pràctica.

A random walk down Wall Street / Un paseo aleatorio por Wall Street: El llibre de Burton G. Malkiel és tot un clàssic com a introducció a les inversions en general i a la gestió indexada en particular. El llibre repassa les diferents estratègies d'inversió que s'han desenvolupant al llarg de la història i refuta la seva utilitat real, argumentant que el preu de les cotitzacions es mou tot fent un "passeig aleatori", per tant és inútil tractar de predir els moviments dels mercats i optar per la gestió indexada és la manera més eficient d'invertir en la majoria de casos.

Cartera permanent:

Fail-safe investing / La inversión a prueba de errores: Aquest llibre de Harry Browne em sembla imprescindible. L'he deixat dins de la categoria de "cartera permanent" però en realitat engloba molts altres aspectes de les finances personals. És una guia molt senzilla de llegir que conté 17 consells extremadament assenyats que, segons la meva humil opinió, tota persona ha de seguir a l'hora d'invertir.

The permanent portfolio / La cartera permanente: El llibre de Craig Rowland, a més a més de enumerar i desenvolupar els 17 consells del llibre anterior, és la millor descripció que podem trobar sobre la cartera permanent de Harry Browne, no només des del punt de vist teòric si no que conté explicacions pràctiques sobre com implementar aquesta estratègia d'inversió.

Inversió en valor:

The Dhando investor / El inversor Dhando: Em sembla que el llibre de Mohnish Pabrai és el llibre més accessible per a introduir-se en el món de la inversió en valor. Ens explica d'una manera molt pràctica els 9 principis del seu mètode d'inversió, basat en les ensenyances de Benjamin Graham i de Warren Buffet.

One up on Wall Street / Un paso por delante de Wall Street: El llibre de l'inversor d'èxit Peter Lynch també em sembla força recomanable, tot i que el seu estil d'inversió no és purament value segons els cànons comunament acceptats, hi desgrana les seves estratègies d'inversió amb un gran nivell de detall i també d'una manera molt pràctica.

The intelligent investor / El inversor inteligente: No podia faltar el llibre del "pare" (juntament amb David Todd) de la inversor en valor: Benjamin Graham. La seva lectura és força feixuga segons el meu parer, és un llibre escrit l'any 1949 i la seva manera d'escriure i els exemples que posa ens podem semblar bastant allunyats de l'actualitat. No obstant, les seves bases són totalment aplicables avui dia i els comentaris addicionals d'aquesta última edició (escrits per Jason Zweig) hi afegeixen encara més valor.

Economia:

Basic economics / Economía básica: El llibre escrit per l'economista Thomas Sowell és, com el seu propi nom indica, una lectura bàsica per a entendre l'economia. La informació que conté està molt ben organitzada entre els diferents capítols que conformen el llibre i les explicacions són realment fàcils d'entendre gràcies a la manera d'escriure del seu autor i als exemples pràctics que exposa contínuament.

Comentaris