Recursos online

Aquí us deixo alguns recursos online molt útils per als inversors particulars, al menys a mi m'han servit per a aprendre, conèixer altres opinions o experiències i estar informat sobre tot allò relacionat amb les inversions i les finances personals.

Com veureu, tots estan escrits en castellà o anglès, en català encara no he trobat res prou interessant (amb aquest humil blog pretenc contribuir una mica a canviar aquesta situació, tot i que només sigui un petit granet de sorra potser animo a altres inversors particulars o a professionals de la inversió a que també facin les seves aportacions).

Fòrums

Rankia: Aquest va ser un dels primers fòrums on vaig aterrar quan vaig començar a interessar-me pel món de la inversió. Hi han diferents categories (borsa, fons d'inversió, hipoteques, assegurances, etc.) on els usuaris comparteixen informació i opinions sobre inversions i, també, sobre tot allò relacionat amb les finances personals. Alguns dels usuaris són professionals de la inversió o gent amb molta experiència, així que val la pena donar-hi una ullada de tant en tant.

+Dividendos: Aquest altre fòrum està molt més centrat en les inversions (sobretot inversions en dividends o en valor, encara que també es parla d'altres estratègies d'inversió). Realment hi ha molt nivell entre els usuaris, que comparteixen informació molt útil de manera desinteressada i intercanvien opinions d'una manera molt respectuosa (tota una excepció avui dia a Internet).

Bogleheads.es: Com el seu nom indica, aquest fòrum es centra en la indexació i en les carteres de tipus boglehead. Hi han entrades molt interessants especialment dedicades a principiants, fins i tot una guia resum molt recomanable. És la versió en castellà del famós fòrum Bogleheads.org (un fòrum molt actiu i amb moltíssima informació, també molt recomanable).

Carterapermanente.org: Similar a l'anterior, però aquest està destinant exclusivament a la cartera permanent de Harry Browne. Hi han entrades per a cadascuna de les quatre categories d'actius en la que es divideix la cartera, amb exemples i opinions de les diferents opcions que tenim al nostre abast per a conformar la nostra cartera permanent.

Blogs

Rankia: A més a més dels fòrums, Rankia també disposa de diversos blogs escrits per alguns dels seus col·laboradors (professionals o particulars) i també per gestores o entitats financeres. M'agraden especialment els blogs d'Enrique Roca (pels seus anàlisis de l'actualitat dels mercats i per la seva cartera de fons que comparteix públicament), theveritas (per explicar la seva visió dels mercats d'una manera tan directa i, tot sovint, força diferent a la resta) o Lluís Martí (sobretot pels anàlisis de fons d'inversió que publica de tant en tant).

+Dividendos: El fòrum +Dividendos també ha incorporat recentment blogs amb les aportacions dels usuaris més actius i rellevants del fòrum. Cadascun aporta el seu estil particular i les seves reflexions sobre les inversions i, molt sovint, sobre la vida en general.

Quiet Investment: Un blog amb, com ells mateixos diuen, "un estil diferent a l'hora d'analitzar els mercats". Articles molt punyents i crítics amb algunes de les "veritats inqüestionables" de la inversió.

Articles i idees d'inversió

Morningstar.com: La pàgina en anglès de Morningstar no només conté informació sobre fons d'inversió i altres productes financers, si no que també té articles molt interessants, amb estadístiques i altres dades objectives sobre tot allò relacionat amb les inversions.

Humble Dollar: És una pàgina web (en anglès) on pots trobar diferents articles i guies per a aprendre més i conèixer diferents punts de vista sobre tot allò relacionat amb les finances personals. És una iniciativa fundada per Jonathan Clements, un assessor financer britànic autor de diversos llibres (en té dos que em semblen molt recomanables: How to think about money i From here to financial happiness).

Seeking Alpha: Probablement la major comunitat d'inversors a nivell global, la pàgina web per excel·lència per a trobar idees d'inversió de tot tipus (principalment accions, però també ETFs i fons) elaborades per altres usuaris.

Dataroma: Una altra font d'idees pot ser veure en què inverteixen els inversors més reconeguts a nivell mundial (parlo de Warren Buffet, Charlie Munger, Bill Ackman, Carl Icahn i companyia). En aquesta pàgina pots trobar informació actualitzada sobre les seves carteres (què han comprat/venut últimament) i, més interessant encara, informació agregada de tots els inversors que inclou aquesta base de dades. També tens informació de les comrpes/vendes d'accions per part del personal directiu de les empreses (els anomenats insiders).

Canals de Youtube

Value School: És una iniciativa privada de formació en finances personals i inversió, tant per a principiants com per a inversors amb més experiència. Organitzen xerrades, seminaris i cursos impartits per diferents experts, després pengen les presentacions (crec que totes) a Youtube.

El arte de invertir: És el canal d'Álex Estebaranz, un inversor professional assessor de diversos fons (True Value, True Value Small Caps i True Capital), on penja vídeos molt instructius sobre diferents temes relacionats amb la inversió i, sobretot, amb la valoració d'empreses. Els títols dels vídeos a vegades són una mica massa catastrofistes / clickbait, no li tingueu en compte...

Ben Felix: És un gestor de carteres canadenc que penja vídeos sobre inversions, principalment centrats en la gestió indexada i en desmentir alguns dels prejudicis en contra d'aquesta estratègia d'inversió.

New Money: És el canal d'un noi australià que parla principalment sobre inversions (tot i que diria que ell inverteix sobretot en valor, també parla d'altres estratègies) i sobre independència financera i fonts d'ingressos passius. La pega és que alguns vídeos potser estan massa enfocats en generar els seus propis ingressos passius (canal de Youtube, marketing d'afiliació, etc.), tot i així els vídeos són molt amens (molt dinàmics i d'uns 15 minuts de durada mitja) i es poden aprendre coses interessants.  

Podcasts

+Dividendos: Aquests apareixen a totes les llistes... Doncs sí, els seus podcasts també em semblen molt interessants, de vegades porten a convidats per a parlar d'algun tema en particular o simplement reflexionen sobre l'actualitat dels mercats i responen a les preguntes plantejades al fòrum.

Value School: A part de a Youtube, també pengen l'àudio de les presentacions a les principals plataformes de podcasts. Moltes presentacions es poden seguir perfectament sense necessitat de veure el vídeo.

no financieros: Cada dia un podcast nou repassant l'actualitat dels mercats de manera breu i molt amena, cada setmana un resum tractant en profunditat algun dels mercats i, de tant en tant, podcasts especials amb convidats.

Motley Fool Money: Un podcast setmanal (en anglès) on repassen les principals noticies de la darrera setmana pel que fa als mercats. 

Comptes de Twitter

Marcos Pérez: Sempre aportacions molt assenyades, parla principalment de l'aleatorietat dels mercats i, conseqüentment, de la conveniència d'optar per la gestió indexada.

Antonio R. Rico: Gestor del fons Baelo, parla sobretot d'inversió en dividends creixents i de la cartera permanent de Harry Browne.

Luis Miguel Ortiz: Comparteix informació sobre els mercats i, aquest és l'aspecte pel qual considero que és un compte molt interessant a seguir, anàlisis d'empreses molt ben treballats.

Carlos Pareja: A més a més de comentar l'actualitat dels mercats, publica tweets i fils molt elaborats per a explicar diferents conceptes relacionats amb el món de la inversió i les finances.

Informació sobre mercats i gràfics

Koyfin: Podem visualitzar en una única pantalla diferents gràfics per a fer-nos una idea de l'actualitat dels mercats (podem utilitzar pantalles predefinides o configurar les nostres pròpies pantalles). Moltes opcions a l'hora de representar gràficament tot allò que desitgem.

Investing: Actualitat financera de totes les maneres possibles: articles, vídeos, taules i, sobretot, gràfics (incloent cotitzacions en temps real). La major pega: molta publicitat i massa invasiva!

Tradingview: Si el que ens interessa són únicament els gràfics podem accedir directament a aquesta pàgina (és el "motor" que utilitza Investing per a representar els seus gràfics detallats). Tenim moltes opcions per a representar les cotitzacions i, si som seguidors de l'anàlisi tècnic, una infinitat d'indicadors tècnics.

Comparadors de productes d'inversió i screeners

Morningstar: Segons el meu parer, la base de dades més complerta pel que fa a fons d'inversió. Pots trobar qualsevol fons i analitzar la seva rendibilitat, volatilitat i altres paràmetres (i comparar-ho tot amb altres fons o índexs) i també veure molta informació sobre la seva cartera.

JustETF: Tot i que Morningstar també ens ofereix molta informació sobre ETFs, aquesta pàgina és encara més complerta pel que fa a aquests productes d'inversió.

Finviz: Aquesta pàgina té moltes altres funcionalitats, però la incloc principalment pel seu screener d'accions: podem filtrar empreses segons un ampli catàleg de paràmetres, tant fonamentals com tècnics.

Backtests, simulacions i altres eines

Portfolio visualizer: Una pàgina amb moltes eines per tal d'ajudar-nos a prendre decisions sobre la nostra cartera d'inversió: backtests, simulacions de Montecarlo, anàlisi d'eficiència de carteres, etc.

Backtest Curvo: Aquesta pàgina ens ofereix menys opcions que l'anterior, però té un gran avantatge: a Porfolio Visualizer només trobarem fons i ETFs disponibles per als inversors nord-americans principalment, en canvi Backtest Curvo està orientat a l'inversor europeu (tot i que de moment només podem seleccionar ETFs, no fons d'inversió)

Portfolio charts: Principalment per a fer backtests i poder veure els resultats d'una manera molt visual i entenedora. També conté informació sobre diferents carteres estàtiques.

Comentaris