La meva cartera

En aquest apartat resumiré algunes de les característiques de la meva cartera i enllaçaré a les entrades del blog on hi parlo amb més detall.

La finalitat de publicar la meva cartera al blog no és donar cap tipus de recomanació ni res similar. L'únic que pretenc és posar per escrit les meves reflexions i idees relacionades amb la inversió. La meva intenció és que, al fer-ho públic, d'alguna manera m'obligo a ser coherent i constant amb la meva filosofia d'inversió. Si, a més a més, això serveix per a intercanviar informació i opinions entre altres inversors particulars, doncs benvingut sigui!

Filosofia d'inversió

Començo parlant de la meva filosofia pel que fa a la inversió, aquesta és l'entrada on en parlo amb més detall:

La meva cartera: filosofia d'inversió

Es podria resumir en que sóc conscient que no em faré ric amb les meves inversions, que no tinc cap habilitat per a predir el futur i que dubto que cap altra persona la tingui (o, si més no, que vulgui compartir la seva excepcional habilitat de manera completament altruista o per un preu mòdic...). Per altra banda, crec en el progrés a llarg plaç de la humanitat, i que aquest progrés revertirà també en els beneficis de les empreses (que són les que ens proveeixen la majoria de béns i serveis associats a aquest progrés).

Assignació d'actius

Aquesta filosofia condiciona la meva assignació d'actius, de la que parlo detalladament a aquesta entrada:

La meva cartera: assignació d'actius

En certa manera, és una assignació a mig camí entre una cartera permanent i una cartera Boglehead (encara que no només tinc fons indexats, com explicaré a continuació, si no que incorporo també fons de gestió activa), on cada tipus d'actiu té un pes preestablert que tracto de mantenir al llarg del temps. També reservo una part (el 5%) per a la meva cartera variable/especulativa. Com que una imatge val més que mil paraules, aquí podeu veure com queda el "pastís":

Percentatge d'assignació d'actius

Renda variable i renda fixa

Per a invertir en renda variable i renda fixa utilitzo principalment fons d'inversió, dividits en dues carteres diferenciades: una cartera únicament amb fons indexats i una altra amb fons diversos. Aquí teniu les dues entrades on explico la seva composició i com gestiono la cartera pel que fa a aportacions periòdiques i reajustaments:

La meva cartera de fons indexats a MyInvestor

 • 65% Vanguard Global Stock Index Fund Investor EUR Acc
 • 10% Vanguard Emerging Markets Stock Index Fund Investor EUR Acc
 • 25% Vanguard Global Bond Index Fund EUR Hedged Acc

La meva cartera de fons d'inversió a Renta4

 • 15% Amundi Index MSCI World
 • 15% Morgan Stanley Global Opportunity
 • 10% Robeco BP Global Premium Equities
 • 10% Threadneedle Global Smaller Companies
 • 10% Jupiter European Growth
 • 7% DWS Health Care
 • 7% Polar Capital Global Technology
 • 9% Amundi Index J.P. Morgan GBI Global Govies
 • 9% Amundi Index J.P. Morgan EMU Govies
 • 8% Amundi Index Euro AGG Corporate

També hi ha un petit percentatge en dos plans de pensions: el meu personal (que inverteix exclusivament en renda variable) i el de l'empresa (principalment de renda fixa).

Or

Actualment utilitzo un ETF de rèplica física per a invertir en or (ISIN JE00B588CD74) i també tinc una part en or físic.

Efectiu

L'efectiu el tinc a diversos comptes remunerats principalment, tot i que recentment també he incorporat una petita part de renda fixa pública a molt curt termini (= en Lletres del Tresor).

Altres

Per últim, la part que anomeno "altres" seria el que Harry Browne anomena cartera variable (en contraposició a la seva cartera permanent) o, segons altres inversors, la cartera especulativa. En formen part aquells actius amb major risc i/o que responen a les meves pròpies especulacions sobre els mercats.

Aquí inclouria la meva cartera d'accions individuals (més aviat poques i amb una rotació alta), una petita part en criptomonedes (BTC i ETH principalment) i les meves participacions en crowdfunding.

Sobre el crowdfunding n'he parlat a les següents entrades:

La meva experiència invertint en crowdfunding

Invertint en crowdfunding mitjançant Mintos: Els meus criteris per a seleccionar préstecs