La meva cartera

En aquest apartat resumiré algunes de les característiques de la meva cartera i enllaçaré a les entrades del blog on hi parlo amb més detall.

La finalitat de publicar la meva cartera al blog no és donar cap tipus de recomanació ni res similar. L'únic que pretenc és posar per escrit les meves reflexions i idees relacionades amb la inversió. La meva intenció és que, al fer-ho públic, d'alguna manera m'obligo a ser coherent i constant amb la meva filosofia d'inversió. Si, a més a més, això serveix per a intercanviar informació i opinions entre altres inversors particulars, doncs benvingut sigui!

Filosofia d'inversió

Començo parlant de la meva filosofia pel que fa a la inversió, aquesta és l'entrada on en parlo amb més detall:

La meva cartera: filosofia d'inversió

Es podria resumir en que sóc conscient que no em faré ric amb les meves inversions, que no tinc cap habilitat per a predir el futur i que dubto que cap altra persona la tingui (o, si més no, que vulgui compartir la seva excepcional habilitat de manera altruista). Per altra banda, crec en el progrés a llarg plaç de la humanitat, i que aquest progrés revertirà també en els beneficis de les empreses (que són les que ens proveeixen la majoria de béns i serveis associats al progrés).

Assignació d'actius

Aquesta filosofia condiciona la meva assignació d'actius, de la que parlo detalladament a aquesta entrada:

La meva cartera: assignació d'actius

En certa manera, és una assignació a mig camí entre una cartera permanent i una cartera Boglehead (encara que no només tinc fons indexats, com explicaré a continuació, si no que incorporo també fons de gestió activa). També reservo una part (el 5%) per a la meva cartera variable/especulativa. Com que una imatge val més que mil paraules, aquí teniu la gràfica: 

Percentatge d'assignació d'actius

Renda variable i renda fixa

Per a invertir en renda variable i renda fixa utilitzo principalment fons d'inversió, dividits en dues carteres diferenciades: una cartera únicament amb fons indexats i una altra amb fons diversos. Aquí teniu les dues entrades on explico la seva composició i com gestiono la cartera pel que fa a aportacions periòdiques i reajustaments:

La meva cartera de fons indexats a MyInvestor

 • 65% Vanguard Global Stock Index Fund Investor EUR Acc 
 • 10% Vanguard Emerging Markets Stock Index Fund Investor EUR Acc
 • 25% Vanguard Global Bond Index Fund EUR Hedged Acc

La meva cartera de fons d'inversió a Renta4

 • 15% Amundi Index MSCI World
 • 15% Morgan Stanley Global Opportunity
 • 12% Goldman Sachs US Small Cap
 • 12% Jupiter European Growth
 • 10% Bellevue Adamant Medtech & Services
 • 10% Polar Capital Global Technology
 • 9% Amundi Index J.P. Morgan GBI Global Govies
 • 9% Amundi Index J.P. Morgan EMU Govies
 • 8% Amundi Index Euro AGG Corporate

També hi ha un petit percentatge en dos plans de pensions: el meu personal (que inverteix exclusivament en renda variable) i el de l'empresa (de renda fixa).

Or

Actualment utilitzo dos ETFs de rèplica física per a invertir en or: un contractat a través de la plataforma DEGIRO (ISIN DE000A1DCTL3) i l'altre a través d'ING (JE00B1VS3770).

Efectiu

L'efectiu el tinc a diversos comptes remunerats, amb l'actual situació dels tipus d'interès sóc conscient que aspirar a una rendibilitat significativa és poc realista. Així que, amb no pagar comissions i que els meus diners estiguin segurs (la relativa seguretat que, en última instància, ens pot proporcionar el FGD) ja en tinc prou.

Altres

Per últim, la part que anomeno "altres" seria el que Harry Browne anomena cartera variable (en contraposició a la seva cartera permanent) o, segons altres inversors, la cartera especulativa. En formen part aquells actius amb major risc i/o que responen a les meves pròpies especulacions sobre els mercats.

Aquí inclouria la meva cartera d'accions individuals, una petita part en criptomonedes (BTC i ETH principalment) i les meves participacions en crowdfunding.

Sobre el crowdfunding n'he parlat a les següents entrades:

La meva experiència invertint en crowdfunding

Invertint en crowdfunding mitjançant Mintos: Els meus criteris per a seleccionar préstecs