7 eines gratuïtes imprescindibles per a començar a invertir

Un dels objectius del blog és compartir amb altres inversors diferents recursos útils per a estar informats, aprendre i ajudar-nos a prendre decisions racionals. A l'entrada d'avui parlaré de 7 eines que considero imprescindibles per a començar a invertir. A més a més, són eines totalment gratuïtes (i espero que segueixin sent-ho durant molt de temps).

Eines inversió

Aquesta entrada està especialment enfocada cap als inversors més principiants, ja que, segurament, la resta d'inversors ja coneixereu i estareu força familiaritzats amb l'ús d'aquestes eines (en cas que m'equivoqui, us recomano que llegiu aquesta entrada i dediqueu un temps a fer proves amb cadascuna de les eines que esmentaré).

Eines per a dissenyar la nostra estratègia d'inversió (backtests i simulacions de Montecarlo)

Començaré parlant de 3 pàgines web realment útils a l'hora de dissenyar la nostra estratègia d'inversió. Si voleu repassar una mica la teoria associada a les estratègies d'inversió, podeu llegir dues de les primeres entrades que vaig publicar al blog i que vaig titular "Estratègies d'inversió: com dissenyar la nostra cartera d'inversió?" i "Com escollir la nostra estratègia d'inversió?".

A la primera d'elles parlava sobre les diferents opcions que tenim a l'hora de dissenyar la nostra estratègia d'inversió i de la gran importància que té l'assignació d'actius (asset allocation), el factor que més influeix en el retorn de les nostres inversions. A la segona de les entrades parlava dels diferents paràmetres per a mesurar els retorns d'una inversió i dels dos mètodes principals per a tractar de predir els retorns futurs d'una cartera d'inversió: el backtesting i les simulacions de Montecarlo.

Les 3 pàgines web següents, a més de contenir molta informació i altres eines útils, contenen eines per a realitzar backtests i simulacions seleccionant nosaltres mateixos els paràmetres d'entrada:

  • Portfolio visualizer: Començo amb la pàgina més complerta de les 3, analitzar totes les opcions disponibles em portaria com a mínim un parell d'entrades més (de ben segur, una la dedicaré a l'anàlisi d'eficiència risc/retorn de la cartera), així que només mencionaré les que considero imprescindibles:
    • Backtest Asset Allocation: Aquí podem fer backtests escollint nosaltres mateixos l'assignació d'actius (quin percentatge assignem a cadascuna de les categories i subcategories) o escollint alguna de les opcions preestablertes (cartera permanent, 60/40 i altres carteres estàtiques). Podem indicar l'import de l'aportació inicial i de les aportacions periòdiques (o de les retirades) i el mètode de reajustament que desitgem (periòdic, per bandes o cap). Podem fer fins a 3 assignacions diferents al mateix temps i comparar els resultats obtinguts: rendibilitats, volatilitat, drawdowns, rati de Sharpe, alfa, beta i altres paràmetres, tant de manera gràfica com resumits en taules.
    • Backtest Portfolio: El seu funcionament és idèntic a l'opció anterior, l'única diferència és que, en comptes de categories o subcategories d'actius, escollirem directament els fons d'inversió, els ETFs i/o les accions. Com en el cas anterior, també podem fer fins a 3 assignacions diferents al mateix temps i comparar els resultats obtinguts.
    • Monte Carlo Simulation: Podem fer simulacions per a diferents assignacions d'actius, tant per categories (seleccionant "asset classes" al primer desplegable) com per actius concrets (seleccionant "tickers"). Les altres variables d'entrada són les mateixes que en les dues opcions anteriors: aportació inicial, aportacions o retirades periòdiques i reajustaments. Al simular obtindrem taules i gràfics amb els diferents resultats (rendibilitats, volatilitats, drawdowns i altres paràmetres), i veurem els casos més favorables, més desfavorables i més probables d'acord amb les simulacions realitzades.
  • Backtest Curvo: Aquesta pàgina ens ofereix menys opcions que l'anterior, però té un gran avantatge: a Porfolio Visualizer només trobarem fons i ETFs disponibles per als inversors nord-americans principalment, en canvi Backtest Curvo està orientat a l'inversor europeu (tot i que de moment només podem seleccionar ETFs, no fons d'inversió). Així que si volem fer backtests amb productes d'inversió concrets haurem d'utilitzar aquesta pàgina.
    Haurem d'escollir l'assignació d'actius (la que nosaltres desitgem o alguna de preestablerta) i indicar l'aportació inicial, les aportacions periòdiques i el mètode de reajustament de la cartera. Els resultats obtinguts són més austers que els d'altra pàgina (però igual d'útils). També podem fer simulacions de Montecarlo sobre la cartera i analitzar l'eficiència risc/retorn de la cartera (com deia abans, tema sobre el que tinc previst parlar en un futur). 
  • Portfolio Charts: Una pàgina similar a les anteriors, la principal diferència està en la manera de presentar els resultats en gràfiques. Podem seleccionar nosaltres mateixos la composició de la cartera o escollir alguna de les carteres estàtiques que hi han a la pàgina (a més a més, la pàgina també conté informació per a saber-ne més sobre aquest tipus de carteres). Veurem les diferents dades habituals sobre rendibilitat, volatilitat o drawdown però d'una manera molt més visual que a cap altre lloc. 

Eines per a filtrar i analitzar productes concrets (fons d'inversió, ETFs i accions)

A continuació parlaré d'altres pàgines web, aquests més enfocades a la selecció d'actius concrets, ja siguin fons d'inversió, ETFs o accions.

  • Morningstar: D'aquesta pàgina ja he parlat més d'una vegada al blog, ja que sempre dono per fet que tothom la coneix. Hi podem trobar articles, resums sobre els mercats i més informació, però sobretot destaca per la seva eina per a trobar informació sobre fons d'inversió (també ETFs, accions o plans de pensions). És la base de dades més completa i actualitzada sobre fons d'inversió, podem obtenir informació sobre rendibilitats, volatilitat i altres paràmetres (si voleu aprendre més sobre alfa, beta o altres paràmetres podeu llegir l'entrada titulada "Com escollir fons d'inversió? Criteris bàsics a tenir en compte"). També podem consultar la composició de la cartera del fons d'inversió: principals posicions, exposició a factors d'inversió, ratis de la cartera, etc. Vull destacar que aquesta eina ens pot ser útil per a fer un primer filtre a l'hora d'escollir fons d'inversió, però abans de subscriure cap participació cal que ens llegim amb deteniment altres documents (principalment el KID i els informes semestrals o anuals).
  • JustETF: Tot i que, com deia, Morningstar també ens ofereix informació sobre ETFs, aquesta pàgina té una eina molt més completa per a filtrar i trobar informació sobre aquest tipus de productes d'inversió. La principal pega és que no podem accedir directament a veure la composició de la cartera dels ETFs. Però, per altra banda, tenim accès directe al KID i altres documents que cal llegir abans de prendre cap decisió.
  • Koyfin: Aquesta pàgina és molt útil per a seguir els mercats en una única pantalla, podem accedir a diferents taulells de dades en temps real o configurar els nostres propis taulells personalitzats. Però no la he inclòs en aquest llistat per això, si no per la utilitat d'aquesta eina per a presentar informació sobre les empreses cotitzades: podem accedir a diversos gràfics amb els fonamentals de les empreses i altres dades d'interès. De manera anàloga als casos anteriors, aquesta informació ens pot servir com a primer filtre, sempre és necessari llegir-se amb deteniment els comptes de les empreses abans d'invertir-hi.
  • Finviz: Ja que parlo de filtres, des d'aquesta pàgina web podem accedir a una eina realment útil per a filtrar empreses segons els criteris (descriptius, fonamentals o tècnics) que desitgem. Aquest tipus d'eines s'acostumen a anomenar screeners, considero que entre els screeners gratuïts el de Finviz és el més complet (encara que només podem accedir a empreses que cotitzin als Estats Units, directament o mitjançant ADRs).

Per descomptat que hi han moltes altres pàgines útils, però he volgut fer un resum amb les que considero més bàsiques per a tot inversor principiant, les que ha de conèixer tant sí com no.
Espero que, si no les coneixíeu encara, us puguin ser útils a l'hora de prendre decisions sobre la vostra cartera d'inversió. Com la majoria d'eines informàtiques, la millor manera d'aprendre a fer-les servir i de treure'n el màxim profit és, precisament, fer-les servir. Però, si teniu algú dubte concret, podeu utilitzar la opció de comentar per a deixar les vostres consultes.
De la mateixa manera, si voleu compartir alguna altra pàgina similar que considereu que ha de formar part del llistat amb les eines gratuïtes imprescindibles, si us plau deixeu els vostres comentaris.


Comentaris

  1. Muchas gracias por esta nutrida información. Desconocía varias páginas y, a buen seguro, me servirán para el futuro. Encantado de estar suscrito a este blog tan ameno y a la vez profesional.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies pel teu comentari! M'alegra saber que aquesta informació t'ha resultat útil.

      Elimina
  2. Molt interesant, alguns no els coneixia, gràcies per compartir

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada