Què és un roboadvisor? Pot ser una opció interessant per a l'inversor particular?

La indexació o gestió passiva és potser la manera més senzilla (i no per aquest motiu menys efectiva) d'invertir. És una estratègia fàcilment accessible per a qualsevol inversor particular arreu del món i no cal dedicar-hi gaire temps ni ser un expert en mercats financers per a implementar-la amb èxit, al menys teòricament (a la pràctica les nostres emocions també hi juguen un paper molt important).

Roboadvisor: gestió automatitzada de carteres d'inversió

Tot i així, per a tots aquells que encara s'excusaven en la falta de temps o de coneixements, la indústria financera ha trobat la solució a través del anomenats roboadvisors, un servei per a fer encara més senzilla la tasca d'invertir de manera indexada (a canvi de la corresponent comissió, és clar). Per a parlar-ne, dividiré aquesta entrada en dues parts: la primera per a explicar d'una manera objectiva (de la mateixa manera que tracto de fer sempre que faig una entrada "divulgativa") què és un roboadvisor i com funciona, mentre que la segona i última part la dedicaré a explicar la meva opinió sobre si els roboadvisors són una opció interessant o no per a l'inversor particular.

Un roboadvisor és un servei que gestiona la nostra cartera d'inversió de manera automàtica

Començo, doncs, explicant què és un roboadvisor. El nom, al meu parer una mica desafortunat, és el resultat d'unir robo- (se suposa que ve de "robot", no de "robar"...) i la paraula advisor (assessor en anglès). És a dir, un roboadvisor és un assessor automatitzat que, en base a diferents paràmetres d'entrada i algoritmes, gestiona la nostra cartera d'inversió de manera automàtica.

Com deia, els paràmetres d'entrada i els algoritmes propis del roboadvisor són els que definiran com serà la nostra cartera, pel que fa als diferents actius que la composaran i en quin percentatge sobre el total ho faran. El més habitual és que les carteres estiguin formades per diferents fons indexats (alguns roboadvisors també utilitzen ETFs) a diversos mercats: renda variable global o per països, renda fixa, sector immobiliari, matèries primeres, etc.

En base al test d'idoneïtat se'ns assignarà una cartera d'inversió, que el roboadvisor gestionarà de manera automàtica a canvi de la corresponent comissió

Veiem com funcionen habitualment els roboadvisors:

  • En primer lloc, hem d'introduir els paràmetres d'entrada, mitjançant la realització d'un test d'idoneïtat. Aquest test hem de cumplimentar-lo nosaltres mateixos, ens acostumen a preguntar la nostra situació financera (estalvis actuals, capacitat d'estalvi, etc.), objectius de la nostra inversió (rendibilitat esperada i termini de la inversió, principalment) i algunes preguntes relacionades amb els nostres coneixements financers i l'aversió al risc.
  • A partir d'aquests paràmetres d'entrada i en base als algoritmes interns del roboadvisor, se'ns assigna una cartera d'inversió adaptada als nostres objectius i perfil de risc. En la majoria de roboadvisors la cartera assignada és només una recomanació, podem decidir triar-ne una de diferent a la recomanada.
  • Un cop triada la cartera d'inversió, transferim el capital desitjat al roboadvisor i ell s'encarregarà de repartir el capital de manera automàtica segons l'assignació d'actius que correspongui. Si fem noves aportacions de capital també el repartirà seguint els mateixos criteris.
  • Periòdicament, el roboadvisor també s'encarregarà de fer els reajustaments necessaris de manera automàtica, per tal que la cartera d'inversió mantingui l'assignació d'actius corresponents (venent aquells actius que superin el percentatge desitjat i comprant-ne aquells que estiguin per sota).

Què aconseguim amb això? Doncs molt senzill: un cop decidida la nostra cartera d'inversió no ens hem de preocupar per res més, el roboadvisor s'encarrega de totes les gestions. No hi hem de dedicar temps ni hem de fer càlculs per a reajustar la cartera de manera periòdica ni per a repartir el capital quan fem noves aportacions. I què obté el roboadvisor a canvi de fer tota aquesta feina? Doncs, lògicament, tot això ens costa diners als inversors en forma de comissions per la gestió de la nostra cartera.

Hi ha molts tipus de roboadvisors, cal informar-se sobre les seves condicions i particularitats

Actualment hi ha molts tipus de roboadvisors disponibles per a l'inversor particular. Alguns són d'entitats que s'hi dediquen exclusivament (com Indexa, Finizens, inBestme o Finanbest) i d'altres són d'entitats que ofereixen també un servei de gestió automatitzat a més a més d'altres serveis "tradicionals" (com les "Carteras indexadas" de MyInvestor, el servei "Invertimos por ti" d'Openbank, Popcoin de Bankinter o, fins i tot, Smart Money de Caixabank).

Cadascun d'aquests serveis té petites diferencies pel que fa al tipus de carteres que ofereixen, l'import mínim requerit o, molt important, les comissions cobrades. Si et sembla interessant l'opció d'invertir mitjançant roboadvisors cal que t'informis prèviament de les condicions i particularitats de cadascun, ja sigui a través de les seves pàgines web o a través d'algun comparador.

Algunes de les entitats anteriors també ofereixen altres productes, com ara plans de pensions, que segueixen la mateixa filosofia de gestió automatitzada d'una cartera formada per fons o ETFs indexats.

Cadascú ha de valorar si l'estalvi de temps ofert pels roboadvisors justifica pagar les corresponents comissions de gestió

Un cop feta aquesta explicació teòrica, tractaré de respondre a la següent pregunta: són els roboadvisors una opció interessant per a l'inversor particular?

Indubtablement és una opció que simplifica molt això d'invertir. Però, com deia a l'inici d'aquesta entrada, la inversió indexada ja és una estrategia prou simple, que no requereix gaire temps ni coneixements avançats per part de l'inversor. Així que, amb una mica d'esforç i temps per la nostra part, podríem estalviar-nos pagar comissions a un tercer per a que gestioni la nostra cartera, ja que la majoria de roboadvisors no fan res que no pugui fer un inversor particular.

Concretament, en la majoria de casos l'algoritme del roboadvisor no és més que una regla senzilla per assignar-nos un perfil de risc i, en base a això, uns determinats percentatges de renda variable i renda fixa per a la nostra cartera. Això no és cap algoritme sofisticat, és pot fer a través de recursos fàcilment accessibles al públic, els mateixos que faríem servir per a construir-nos una cartera Booglehead qualsevol. Ara per ara, tampoc hi ha cap roboadvisor que ofereixi invertir en actius o productes concrets que no estiguin a l'abast de qualsevol petit inversor. Així que podem concloure que els roboadvisors no aporten cap altre valor afegit a part de permetre'ns estalviar temps.

Si aquest avantatge és suficient com per a justificar les comissions pagades depen de cadascú. Ho podríem assimilar als viatges organitzats: hi ha gent que gaudeix organitzant les seves vacances i buscant els millors preus d'hotels, transports i visites, mentre que altra gent prefereix pagar una miqueta més i que una agència de viatges li organitzi tot. És qüestió de preferències personals. Això sí, crec que sempre cal fer una mica de recerca pel nostre compte i comparar les diferents alternatives per a evitar pagar comissions abusives.

Espero que aquesta entrada pugui servir per a aclarir possibles dubtes sobre els roboadvisors, el seu funcionament i la seva utilitat per a l'inversor particular. Si voleu fer alguna pregunta o voleu compartir la vostra opinió, si us plau deixeu els vostres comentaris.

Comentaris

  1. Com sempre interessantissim! Gràcies pel temps, la dedicació i la informació de qualitat.
    Salut i calers!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies a tu per llegir l'entrada i deixar un comentari, sempre m'anima veure comentaris tan positius (que consti que les crítiques també són benvingudes eh ;)
      Salut! I Calers!

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada