Petits canvis a la meva cartera d'inversió (cercant comissions més baixes)

Ara que ja ens acostem a finals d'any he decidit fer una sèrie de petits canvis a la meva cartera d'inversió. En aquesta entrada descriuré detalladament aquests canvis, principalment per a posar per escrit les meves reflexions, però també per si a algú altre li poden resultar útils. Abans, cal recordar que aquí no hi trobareu cap consell d'inversió ni res que s'hi assembli, simplement les reflexions d'un petit inversor particular com qualsevol altre.

Les característiques generals de la cartera es mantenen inalterables

Com deia, són només petits canvis, les característiques generals de la cartera es mantenen inalterables i, la meva intenció, és que així durant molt de temps. Per tant, la composició pel que fa a percentatges assignats a cada tipus d'actiu (renda variable, renda fixa, or i efectiu) no canvia, segueixo amb la meva assignació a mig camí entre cartera permanent i cartera Boglehead. Com veureu, tampoc canvien gaire els percentatges assignats a cada "subtipus" de renda variable (regions, sectors i factors d'inversió), només alguns productes concrets utilitzats per a invertir-hi (com canviar de jugadors sense canviar la disposició tàctica...).

Canvi de jugadors/productes financers

Els canvis més significatius (pel que fa a l'import) són a la cartera de fons d'inversió que tinc a l'entitat Renta 4. En el moment de constituir la cartera hi havia una sèrie de fons disponibles i amb unes condicions (comissions i inversió mínima) determinades. L'oferta de fons ha anat ampliant-se, i també han canviat algunes condicions. En el seu moment, els fons seleccionats em van semblar (encertadament o no) la millor opció disponible per al tipus de cartera que volia constituir, però crec que ara aquesta selecció original es pot millorar una mica.

Fons d'inversió DWS Health Care en substitució de Bellevue Adamant Medtech & Services

En primer lloc, traspasso la meva posició del fons Bellevue Adamant Medtech & Services (LU0415391431) al fons DWS Health Care (LU0329630130). El principal motiu del canvi no és altre que la meva voluntat de baixar les comissions totals de la cartera: el fons de DWS té unes comissions de gestió del 1,5% i un TER del 1,7%, mentre que el de Bellevue té unes comissions de gestió del 1,6% però un TER del 2,19%.

Tot i que els dos estan enfocats al sector salut, hi ha diferències significatives pel que fa al tipus d'empreses on inverteixen: el de DWS és més genèric mentre que el de Bellevue inverteix només en empreses relacionades amb l'equipament i els serveis mèdics. Realment, en aquest sentit m'agradava més el de Bellevue (teòricament és menys volàtil al no invertir en empreses farmacèutiques, sempre pendents del èxit dels seus medicaments i de les autoritzacions de les autoritats mèdiques), però no en trobava cap altre amb una política d'inversió similar que m'acabés de fer el pes, així que he optat pel fons de DWS.

Fons d'inversió Threadneedle Global Smaller Companies en substitució de Goldman Sachs US Small Cap

L'altre traspàs de la cartera de Renta 4 el faig des del fons Goldman Sachs US Small Cap (LU0234683018) cap al Threadneedle Global Smaller Companies (LU0570870567). Amb aquest canvi també he reduït una mica les comissions pagades (del 1,75% de gestió i 2% de TER al 1,5% i 1,8% respectivament). Però el motiu principal del canvi en aquest cas és seguir invertint en empreses de petita capitalització però de manera global.

El fons de Goldman Sachs només inverteix en empreses nord-americanes, en el seu moment a Renta 4 no n'hi havia cap amb un política d'inversió global que fos prou atractiu pel que fa a comissions i altres aspectes. Tot i que el Threadneedle segueix tenint un percentatge força significatiu d'empreses nord-americanes (com passa amb qualsevol fons global), crec que és una millor opció per a contribuir una mica a diversificar globalment el conjunt de la cartera.

Pla de pensions Finanbest Eficiente Bolsa Global en substitució de Naranja S&P500

Un altre canvi important fa referència al meu pla de pensions personal. També, cercant comissions més baixes i una exposició més global, l'he traspassat íntegrament des d'ING cap a MyInvestor. Anteriorment tenia el pla Naranja S&P500 (codi DGS: N2247), ara tinc el Finanbest Eficiente Bolsa Global (N5270).

Fins no fa gaire era pràcticament impossible trobar un pla de pensions decent (aquest és un del principals motius pels quals els plans tenen tan mala premsa, estadísticament la gran majoria de plans han tingut uns retorns terribles), l'opció d'ING era la menys dolenta: un pla indexat (tot i que car) en front als plans de gestió suposadament activa oferts per la banca més tradicional (comissions molt altes, massa concentració en IBEX35 i bons espanyols i poca oferta de plans més diversificats globalment).

Ara, afortunadament, amb l'aparició de les anomenades Fintech, el panorama ha millorat moltíssim. Per fi podem accedir a plans indexats al món a un cost raonable. Tot i que potser el pla de Finanbest no és el millor (diria que els d'Indexa o Finizens tenen millor aspecte a simple vista), però aprofito que ja tinc compte a MyInvestor i que hi ha una promoció d'un any sense comissions (l'any que ve ja veurem que faig...).

De moment no he fet cap aportació adicional al pla de pensions aquest any, tot i que segueixo convençut que, en el meu cas particular, un pla de pensions adequat (cal remarcar això de "adequat") és una bona opció d'inversió degut a les seves característiques fiscals.

Renda fixa a curt termini com a equivalent a efectiu

Per últim, he incorporat una petita part de renda fixa a curt termini com a equivalent a efectiu. Aprofitant la pujada de tipus i una de les conseqüències que se'n deriven, he subscrit, directament a subasta mitjançant Renta 4, algunes lletres del tresor a 6 i 9 mesos.

A l'espera que els bancs actualitzin la remuneració dels seus dipòsits i comptes corrents d'acord amb els tipus actuals, em sembla que la renda fixa a curt termini pot ser una bona opció per a obtenir una mica de rendibilitat per a la part de cartera que està en liquiditat (a tots els efectes, la renda fixa a curt termini pot ser considerada com equivalent a l'efectiu, de fet quan Harry Browne parla d'efectiu dins la seva cartera permanent realment parla de renda fixa a curt termini). Les comissions cobrades per Renta 4 com a intermediari són prou acceptables, l'única pega és no poder invertir amb les mateixes condicions en deute d'altres països.


I fins aquí els canvis que he incorporat aquest any. Com veieu no són gaire cosa i segueixo mantenint un any més la filosofia i característiques generals de la cartera (l'any passat, justament per aquest mateixa data l'únic canvi que vaig fer va ser incorporar un fons de tipus value). Si voleu preguntar alguna cosa, comentar la "jugada" o compartir també els vostres canvis, endavant amb els comentaris!

Comentaris

  1. Gràcies per l'article i tota la informació!
    M'estava començant a interessar per la renda fixa a curt termini... però pensava fer-ho a partir d'algun fons d'inversió. Alguna idea? Perquè directament a subasta i no a través d'un fons?
    Tinc MyInvestor i no pensava donar-me d'alta a més llocs...

    *Pel que fa al pla de pensions, també tinc un indexat global, en aquest cas el de Myinvestor que deu ser força similar al que has traspassat.

    De nou, genial llegir-te :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies a tu per llegir el blog i pel comentari!
      Doncs he estat mirant fons de RF curt termini o monetaris, mirant quines posicions tenien realment i descartant tot aquells que s'allunyessin del cash pur (molts en realitat tenen deute corporatiu, bons amb venciments superiors a un any, deute en altres divises...). La conclusió es que no n'hi ha tants que reuneixin les condicions que volia (també he vist que les rendibilitats no s'ajusten al que teòricament hauria de ser) i que em sortia més a compte acudir a subasta directament.
      Ja t'entenc ja, fa mandra anar obrint comptes a tot arreu. A MyInvestor per exemple tens un fons de DWS que podria servir, però té deute corporatiu, així que ja depèn de com el vulguis encaixar a la teva cartera.

      Elimina
  2. Moltes gràcies per compartir tots aquests coneixements amb nosaltres! Et segueixo tant pel blog com per Twitter des de fa un temps i trobo molt interessants les teves publicacions i actualitzacions. Gràcies!! :)

    ResponElimina
  3. Per curiositat, veient que tens compte amb MyInvestor, i que tens una part de la cartera com a Cartera Permanent, has valorat fer servir el fons CP de MyInvestor tenint en compte que si inverteixes mínim 300€ mensuals et donen un 1,5% d'interesos anuals dels estalvis que tinguis al compte?

    Gràcies per l'article.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies a tu!

      Si comencés avui a invertir seria una opció força interessant: fons Cartera Permanent com a nucli i uns quants fons més (renda variable sobretot) per a ajustar pesos. Però el fons és bastant recent i la cartera ja la tinc muntada, hauria de reorganitzar-la completament (fa mandra i no m'agrada fer tants canvis). Tampoc m'entusiasma massa la idea de concentrar molt patrimoni en un únic fons (no ha de passar res, però...). A més a més, a mi ja m'agrada això de gestionar-ho tot i anar fent els rebalancejos jo mateix, així m'estalvio l'1% de comissió del fons ;)

      Elimina
  4. Bon dia. És interessant que vagis compartint tot això per aquí. I és bo que vagis mirant de baixar el cost de la cartera. De totes formes, per algú que s'ha convençut totalment de la inversió indexada, aquests fons que poses em semblen caríssims. XD
    Respecte el fons de RV de petita capitalització que has agafat, jo vaig estar temptat d'agafar-lo fa uns anys (quan encara no era del tot un taliban de la indexació). El problema que li veig, respecte del que has deixat, és que el nou està molt esbiaixat cap a empreses de creixement i, de fet, l'ensulsida del 2022 ho mostra perfectament. Jo, al final, de petita capitalització vaig agafar el True Value Small Caps, quan encara estava oberta la classe B, a començament de 2021; també esbiaixat cap al creixement i gran creixement el 2021 i ensulsida el 2022. No el puc tocar durant tres anys, però em sembla que quan acabi aquest termini, si no és que ho està fent molt bé, ho passaré també a indexat. Ara mateix només tinc tres fons, dos d'indexats i aquest, per allò que en petita capitalització diuen que és més fàcil poder trobar ineficiències, però dubto que a llarg termini superi els indexats.

    I el pla de pensions aquest de Finanbest no ho és indexat, no? El trobo car... És clar que si tens una oferta per un any, potser val la pena aprofitar-la. Jo vaig començar l'any passat amb el pla de pensions Myinvestor Indexado Global (no en tenia fins llavors) i em sembla que continuaré igual. L'indexat que tenen al SP500 ha estat un desastre (realment Myinvestor és un desastre i no saben ni seguir un índex o deixar un cosa sense fer canvis estranys) però almenys amb l'indexat global no han fet cap desastre. El teu escrit m'ha fet recordar que encara no he fet l'aportació d'enguany, a veure si passat el pont la faig (de fet, l'any passat vaig aprofitar l'oferta que tenien per fer l'aportació al pla de pensions a crèdit, ho vaig pagant en "còmodes quotes" a no sé quants anys a l'1% d'interès i esperava si enguany tenien alguna promoció similar, però dubto que puguin oferir res a aquest interès).

    Respecte les lletres del tresor, jo també havia pensat en algun moment posar en lletres una part del fons d'emergència (que, per diversos motius, el tinc una mica gran) però hi ha gent que diu que ni de broma, que un fons d'emergència sempre ha d'estar en una cosa molt líquida i que puguis treure gairebé al moment... Crec que es poden comprar directament al Banc d'Espanya, has mirat si comprant-les directament al Banc d'Espanya surt millor que comprar-les a R4? Crec que cobren alguna mena de comissió de renovació si al venciment la vols renovar i poc més. De moment però, he anat trobant dipòsits o comptes corrents interessants (Renault Banc, Facto, Easisave, Raisin, etc...)

    Vinga, que vagi bé. Encara tinc pendent de llegir els teus escrits sobre derivats financers, que és un tema que m'interessa molt, però necessito posar-m'hi un dia que tingui temps i el cap clar.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon dia! Primer de tot, moltes gràcies pel comentari!

      Jo també estic cada vegada més convençut de les bondats de la indexació (de fet, la cartera indexada està guanyant pes respecte a la mixta, totes les aportacions extra van cap allà), però, per si un cas m'equivoco, deixo una part del patrimoni en mans dels suposats experts. Teòricament, quan més ineficients siguin els mercats més en podran treure partit, tal com dius, el món de les small cap és un dels llocs on suposadament haurien de jugar amb avantatge... Veurem... I sí, és un fons bastant esbiaixat cap al creixement (els "experts" gestors ja sabran el que es fan...). El True Value Small Caps també em sembla una opció interessant, però com que no sóc gaire aficionat als gestors "estrella" he preferit triar aquest altre. Al final triar-ne un o altre, amb característiques generals força semblants, és una aposta bastant a cegues sobre l'èxit d'un determinat equip gestor.

      Respecte al pla de Finanbest, tens tota la raó, oficialment no el venen com a indexat. Però, no ens enganyen, si mires les posicions que tenen (tot ETFs per regions) i com les gestionen veus que de gestió activa no en té res. Efectivament és car, quan s'acabi la promoció sens dubte el traspassaré cap a un altre purament indexat (encara que em faci mandra i suposi obri compte a una altra entitat).

      Estic al corrent de la problemàtica amb els indexats de MyInvestor. No acabo d'entendre que els costa fer-ho bé, no em sembla complicat i no entenc que nassos fan amb ETFs de RF en un producte indexat a RV. Jo també estava esperant alguna promoció per a fer l'aportació, però al final només vaig trobar aquesta de les comissions gratuïtes així que he aprofitat per a fer el canvi.

      Pel que fa a les lletres, estrictament no faig servir el fons d'emergència, si no una part del 25% que sempre tinc en efectiu o equivalent (la major part segueix en compte corrent). Sí que hi ha l'opció de comprar-les directament, però no me'n sortia amb la web i la cl@ve dels c___, així que ho vaig deixar estar i ho vaig fer a través de R4. M'ho miraré amb més calma perquè segurament surti a compte. Al final no vaig fer servir el codi de Raisin que em vas fer arribar, suposo que en altres països els bancs ja s'estaran posant les piles i oferint remuneracions més interessants.

      De nou, moltes gràcies per llegir el blog i compartir les teves opinions al respecte!

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada