La meva experiència invertint en crowdfunding

Avui us porto una entrada una mica diferent a les anteriors. Avui no us parlaré de fons d'inversió ni res similar, avui parlaré d'inversions alternatives. I no ho faré des d'un punt de vista purament teòric, si no que parlaré de la meva pròpia experiència personal. La entrada d'avui tracta sobre la meva experiència invertint en crowdfunding.

concepte crowdfunding

Abans de res, què és això del crowdfunding? Per a explicar-ho aprofitaré part del que ja vaig escriure a una de les primeres entrades del blog, on parlava de les diferents opcions que existeixen a l'hora d'invertir (ho vaig dividir en dues parts, us copio els enllaços per si voleu donar-li una ullada: part 1 i part 2, a la segona és on parlo del crowdfunding).

El crowdfunding o micromecenatge consisteix en ajuntar les aportacions de capital de nombrosos usuaris per a finançar-ne un altre

Doncs bé, el crowdfunding bàsicament consisteix en que nombrosos usuaris aporten part del seu capital (sense importar que sigui una petita quantitat) per a finançar un altre usuari. Aquest altre usuari que rep el capital tant pot ser un altre particular com una empresa.

En realitat, això no és una idea totalment nova, el que sí que és innovador és l'ús d'Internet i de les noves tecnologies per a facilitar les transaccions i posar en contacte els possibles inversors amb tots aquells que necessiten els diners. Aquestes transaccions es fan a través de les anomenades plataformes de crowdfunding.

Dins del crowdfunding hi han diferents subcategories en funció de a quina finalitat es destini el capital aportat. Podem parlar de crowdlending (en cas que es tracti de préstecs personals per a finançar la compra d'un cotxe o de qualsevol altre bé de consum) o de crowdfactoring (en cas de que estem finançant el circulant d'una empresa). A vegades també es parla de peer-to-peer o P2P lending (préstecs entre particulars) i peer-to-business o P2B lending (préstecs de particulars a empreses).

També, el capital aportat pels inversors pot servir per a finançar una empresa de nova creació (hi han plataformes dedicades exclusivament a finançar les anomenades start-up) o per a finançar algun projecte immobiliari (crowdfunding immobiliari).

M'agrada el crowdfunding perquè es una manera de diversificar, es pot participar amb poc capital i considero que és una inversió socialment responsable

Per què em vaig començar a interessar per això del crowdfunding? Per un costat em va semblar molt interessant la possibilitat de diversificar la meva cartera d'inversions i poder participar aportant-hi molt poc capital.

Però diria que el que més em va atreure va ser la sensació de que això del crowdfunding podia ser considerat com una inversió socialment responsable. No es tracta d'invertir en grans multinacionals, si no en el teixit empresarial local (les petites i mitjanes empreses del nostre voltant) o en persones que realment necessiten els diners per a dur a terme els seus projectes o, simplement, per tal d'arribar a final de mes.
La inversió en crowdfunding té riscos, com el d'impagament, la fallida de la plataforma d'inversió o la possibilitat de ser víctima d'una estafa
Lògicament, com a tota inversió, el crowdfunding no està exempt de riscos. El risc d'impagament és elevat, ja que els particulars o empreses que es financen a través del crowdfunding ho fan perquè no poden fer-ho mitjançant els canals habituals, com per exemple demanant un préstec a una entitat financera. Per això cal analitzar els préstecs on volem invertir i diversificar el màxim possible.

Com que el risc d'impagament és elevat, els interessos dels préstecs també ho són. Potser alguns inversors poden dubtar si realment estan participant en una inversió socialment responsable o si s'estan convertint en usurers. Jo estic convençut que estem en el primer cas, negar finançament a certes empreses les abocaria a la fallida. I negar-se'l a certes persones les abocaria a haver de recórrer a usurers de debò (d'aquests que no tenen cap problema si han d'utilitzar mètodes molt poc lícits per a tractar de recobrar els impagaments...).

Per últim, a l'hora d'invertir en crowdfunding hem de assegurar-nos que ho fem a través d'una plataforma fiable, on el risc de fallida sigui reduït i estant sempre alerta de no convertir-nos en víctima d'una estafa piramidal o qualsevol altre "tripijoc financer" (no he trobat una traducció adequada per a "chiringuito financiero"...) que tant proliferen per internet.

La meva primera experiència en crowdfunding va ser a través de la plataforma Loanbook, invertint en préstecs a petites i mitjanes empreses espanyoles

Després d'un llarg temps informant-me degudament sobre els riscos del crowdfunding, les regulacions i les diferents plataformes existents, vaig decidir-me a invertir. I ho vaig fer amb un percentatge molt baix del meu capital (no arribava ni a un 1% sobre el total), simplement per a provar a veure què tal funcionava això del crowdfunding.

Logo de Loanbook

Així, al març del 2017 vaig fer una transferència de fons a la plataforma Loanbook, una plataforma amb seu a Barcelona que es dedicava a préstecs a petites i mitjanes empreses espanyoles. Es mostrava informació molt complerta de l'estat financer de l'empresa i la seva activitat econòmica, així que podia escollir en quins préstecs participava i en quins no segons els meus propis criteris.

Després d'un any de bons resultats (sense cap impagament i amb uns retorns bastant superiors al 10%), vaig decidir transferir-hi més fons. Malauradament, un any més tard, la plataforma va haver de tancar al no trobar finançament (ironies del destí) per a seguir creixent. Crec que altres plataformes estrangeres molt més grans se la van acabar menjant. El tancament es va fer de forma organitzada i es van recobrar el préstecs que estaven en curs.

El resultat final va ser força satisfactori: només un impagament i una rendibilitat neta anualitzada lleugerament superior al 10% (no vaig arribar a fer el càlcul exacte).

Actualment inverteixo a través de la plataforma Mintos, que aglutina préstecs de varies empreses de micropréstecs

Després d'aquesta primera experiència em vaig reafirmar en el meu convenciment sobre la conveniència del crowdfunding per a diversificar les inversions i invertir en l'economia "real", així que vaig dedicar-me a buscar alternatives a Loanbook.

logo de Mintos

Finalment, al gener de 2020, em vaig decidir per la plataforma Mintos (una de les grans plataformes estrangeres que mencionava abans). Mintos aglutina préstecs de diferents empreses de micropréstecs d'arreu d'Europa i de la resta del món, tot i que també hi han préstecs a empreses, la gran majoria són préstecs a particulars (crèdits personals, per a la compra d'un vehicle, d'una vivenda, etc.).

En funció de l'empresa que ofereix el préstec la informació es més o menys complerta (en cap cas arriba al nivell de detall que tenia Loanbook). Molts préstecs tenen garantia de buyback, és a dir, en cas d'impagament l'empresa ofertant del préstec recompraria les participacions als inversors particulars.

Ara que ja ha passat un any puc valorar l'experiència. La veritat és que també estic força satisfet, sempre he sigut molt conservador amb els préstecs que he escollit així que no he tingut cap impagament (o, en alguns casos, s'ha activat el buyback), a canvi els interessos cobrats no han sigut excessivament elevats. Tot i així, el retorn anualitzat (sense descomptar impostos) ha sigut superior al 12%:

Si penseu que us pot interessar o voleu donar-li una ullada a la plataforma, aquí teniu el meu enllaç de referit: Mintos. Mai s'ha de perdre de vista que aquest tipus d'inversió és arriscada, així que no hauriem de dedicar-hi un percentatge significatiu de la nostra cartera (actualment jo hi dedico només un 1%).
Actualment estic analitzant invertir també en préstecs a empreses o en crowdfunding immobiliari
M'estic plantejant ampliar lleugerament el percentatge de la cartera dedicada al crowdfunding. Molt possiblement ho faci a través d'altres plataformes, en particular m'interessa alguna més enfocada als préstecs a empreses, la que més m'agrada és una que s'anomena October.

També em sembla interessant el crowdfunding immobiliari, trobo que és una molt bona opció per a diversificar la cartera. He llegit varies opinions (tant favorables com, més habitualment, desfavorables) sobre les diverses plataformes existents, però encara no m'he decidit per cap d'elles.

Quan prengui alguna decisió (si heu anat llegint el blog ja haureu vist que m'ho penso molt abans de decidir res, no sé si això es bo o dolent, però sóc analític i desconfiat de mena) en parlaré al blog, per tal de compartir-ho amb altres inversors particulars a qui els pugui interessar.



Deixeu els vostres comentaris si teniu algun dubte sobre el crowdfunding o sobre Mintos, o si voleu fer qualsevol aportació relacionada amb aquest tema. Si us sembla interessant, en un futur publicaré una altra entrada per a parlar de l'estratègia que segueixo a l'hora d'invertir a través de Mintos.

Comentaris

  1. Ets un crack!
    Sobre el crowdfunding inmobiliari et recomano sense cap dubte EstateGuru

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tant com un crack... Ho seria si en comptes de parlar del que parlo ho fes sobre com he multiplicat x100 els meus estalvis, però no és el cas... Hehe.
      Gràcies per la teva aportació, pel que he estat llegint EstateGuru té molt bona pinta, totes les crítiques que llegeixo són favorables.

      Elimina
  2. A myinvestor tens opció d'inversió crowdlending immobiliària.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies!

      Vaig veure que ho anunciaven però encara no ho he analitzat gaire en detall.

      Has utilitzat ja aquesta opció? Alguna opinió al respecte?

      Elimina
  3. Em va enganxar l'enfonsament de Comunitae, per sort amb pocs doblers, i això fa gairebé impossible que aquest gat torni a ficar el peu dins la mateixa aigua tèbia.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Em sap greu. Com dic a l'entrada, és una opció arriscada, hi ha risc d'impagaments encara que sigui un negoci "legal" (amb el vist i plau de la CNMV i tot) però també hi ha risc de que directament la plataforma sigui una estafa (com el cas de Comunitae). No és una opció vàlida per a tothom i, en tot cas, dedicant-hi només un petit percentatge del nostre patrimoni en funció de la nostra tolerància al risc.

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada