Invertint en crowdfunding mitjançant Mintos: Els meus criteris per a seleccionar préstecs

Recentment vaig publicar una entrada al blog per a compartir la meva experiència invertint en crowdfunding. A aquella entrada, a més a més de resumir en què consisteix el crowdfunding, vaig parlar sobre la meva experiència invertint en micropréstecs, primer, a través de la plataforma Loanbook (una plataforma que, malauradament, ja ha tancat) i, actualment, a través de la plataforma Mintos.

Avui vull compartir els criteris que utilitzo a l'hora de seleccionar els micropréstecs en els que inverteixo. Abans de res vull recordar que la inversió en crowdfunding no està exempta de riscos, hem de ser sempre conscients d'aquest fet i informar-nos convenientment abans de prendre cap decisió.

Utilitzo criteris a l'hora de seleccionar préstecs per tal de reduir al màxim possible els riscos d'impagament

Els criteris que utilitzo tenen la finalitat de reduir al màxim possible els riscos d'impagament dels préstecs per a, al mateix temps, poder beneficiar-me de les interessants rendibilitats que ofereix aquest tipus d'inversió. 

Logo Mintos

Des de que vaig obrir compte a la plataforma Mintos la rendibilitat ha sigut lleugerament superior al 12% anualitzat, una xifra gens menyspreable tenint en compte que tracto d'invertir de la manera menys arriscada possible.

Selecciono els préstecs de manera manual, encara que Mintos ofereix l'opció d'invertir de manera automàtica

Mintos ens ofereix l'opció de participar en una gran oferta de micropréstecs comercialitzats per diferents empreses especialitzades en la concessió de préstecs. Per a seleccionar el préstecs podem fer-ho de manera manual o de manera automàtica (utilitzant alguns criteris predefinits o creant els nostres propis criteris, repartint el nostre capital entre diferents estratègies d'inversió segons desitgem).

Tot i que la opció de inversió automàtica em sembla totalment correcta, en el meu cas selecciono els préstecs de manera manual. Encara que això requereixi una mica de dedicació per la meva part (uns 10 minuts al dia o cada dos dies), em dona majors garanties per tal de controlar la inversió. Com que la inversió en crowdfunding forma part de la meva cartera variable o especulativa (podeu llegir l'entrada sobre la meva assignació d'actius si voleu més informació), no m'importa dedicar-hi un temps, al contrari, podríem dir que em resulta entretingut.  També, és un temps que no dedico a mirar les cotitzacions dels mercats i a voler fer market timing amb la resta d'inversions (que, segons el meu propòsit, sí que han d'anar amb una mena de "pilot automàtic"). 

Només inverteixo en préstecs amb garantia de buyback

El primer dels criteris que utilitzo, i el que considero més important, és seleccionar sempre préstecs amb garantia de buyback. Aquesta garantia obliga a que l'empresa que comercialitza el préstec recompri les nostres participacions en cas que el prestatari (la persona o empresa que ha demanat el préstec i, per tant, rebut els diners) es retardi més de 60 dies en el pagament del préstec.

Selecciono les empreses comercialitzadores de préstecs basant-me en el Mintos Risk Score i, sobretot, en la classificació d'ExploreP2P

Per aquest motiu el meu següent criteri és triar bé les empreses comercialitzadores de préstecs. És un factor realment important en tots els aspectes de la inversió i, en última instància, és la darrera garantia en cas d'impagament (en cas de préstecs amb garantia de buyback que, com he dit abans, són els únics en els que inverteixo). 

Mintos atorga una puntuació a cadascuna de les empreses (Mintos Risk Score), però he vist que l'anàlisi de la pàgina independent ExploreP2P (Mintos lender ratings) és força més fiable. La puntuació que atorga Mintos acostuma a ser més reactiva que predictiva, en canvi ExploreP2P ha anticipat en més d'una ocasió els problemes (o fins i tot la fallida) d'alguna empresa.

Gràcies a la feina que fan els de la pàgina d'ExploreP2P (ells s'encarreguen d'analitzar tota la informació d'una manera prou objectiva) puc seleccionar només aquelles empreses que estiguin auditades per un tercer i, de manera general, aquelles a les que ha atorgat una puntuació superior a 60. Els aspectes en els que més em fixo són els beneficis (profit), la qualitat de la informació facilitada (disclosure quality) i el seu historial (track record).

El següent criteri és la selecció per països, prioritzant països del nord d'Europa o altres països amb bones condiciones econòmiques i estabilitat política

Igual que no totes les empreses de préstecs són iguals, tampoc ho són els països on podem invertir, s'han de tenir en compte les condicions econòmiques, les regulacions o l'estabilitat política de cadascun. Per això aquest és el següent criteri que utilitzo és la selecció per països

Acostumo a prioritzar els préstecs dels països del nord d'Europa, sempre que sigui possible, ja que l'oferta és limitada. Una altra opció, amb major oferta, són els països bàltics (Estònia, Lituània i, com a última opció, Letònia) o també la República Txeca. ExploreP2P (Country risk ratings) també elabora una classificació que em sembla força encertada (és significativa la presència de molts països de l'est d'Europa amb millor puntuació que Espanya, en molts aspectes ens han avançat aquests darrers anys...).

Per a reduir riscos, inverteixo en préstecs amb un termini màxim de 12 mesos

El següent criteri que utilitzo és el temps: habitualment inverteixo en préstecs amb un termini màxim de 12 mesos. A major termini les incerteses sobre els factors mencionats anteriorment (la viabilitat de les empreses, les condicions econòmiques o l'estabilitat dels països on invertim) seran encara més grans. Tot i que les rendibilitats oferides, teòricament, ja tenen en compte aquests incerteses, trobo que no recompensen de manera suficient a l'inversor pel major risc que assumeix a l'hora d'invertir a llarg termini.

Diversifico entre diferents tipus de préstecs, empreses i països. Sempre amb préstecs que utilitzin el mètode d'amortització complerta

Pel que fa al tipus de préstec (hipotecari, compra de vehicle, d'empresa, personal, etc.), no acostumo a utilitzar cap criteri particular més enllà de la diversificació entre els diferents tipus. És cert que, segons les estadístiques globals de Mintos, hi ha alguna lleugera diferència entre els percentatges d'incidències segons el tipus de préstecs: els préstecs a curt termini o els d'empenyorament són els que acostumen a tenir més retards en el pagament, mentre que els hipotecaris acostumen a tenir un major percentatge de fallida. Tot i que les diferències, com deia, són poc significatives, de tant en tant sí que ho tinc en compte en cas de dubte.

El que sí que faig sempre és seleccionar només préstecs amb amortització complerta, es a dir, préstecs on s'amortitza el capital i es paguen interessos d'una manera més o menys lineal a cada quota (i així evitar sobretot els préstecs on es paga molt poc mes a mes i tenen una gran quota final per a retornar la pràctica totalitat del préstec).

Seguint amb la diversificació, a més de diversificar entre diferents tipus de préstecs, també diversifico entre diverses empreses i països. L'objectiu és que cap empresa o país concret suposi més d'un 25% del total de la cartera a Mintos.

Inverteixo de manera que cada préstec suposi com a màxim un 1% del capital que tinc assignat a crowdfunding. O, dit d'una altra manera, tinc com a mínim 100 préstecs diferents en cartera per tal de poder diversificar el màxim possible.

Utilitzo alguns criteris addicionals a l'hora d'escollir préstecs, com l'edat, l'historial de préstecs, les primeres quotes pagades o els col·laterals

En funció de l'empresa comercialitzadora del préstec i del tipus de préstec podem accedir a més informació per tal de decidir si ens interessa invertir-hi o no. Com que inverteixo de manera manual utilitzo aquesta informació com a criteris addicionals per tal d'escollir els préstecs.

Aquests criteris ja són força més subjectius i no tan determinants a l'hora d'avaluar els riscos, com per exemple l'edat (acostumo a descartar els prestataris amb una edat pròxima a l'esperança de vida per raons prou obvies), l'historial de préstecs (si un usuari ha demanat un préstec anteriorment i l'ha retornat em sembla que és una bona garantia), les primeres quotes pagades (si s'han pagat ja quotes del préstec sense retard també em sembla bona garantia) o els col·laterals del préstec.

De tant en tant es poden trobar préstecs (que compleixin amb els criteris anteriors) amb descompte al mercat secundari

Per últim, vull mencionar que també adquireixo participacions en préstecs al mercat secundari, utilitzant els mateixos criteris que he enumerat anteriorment. Al mercat secundari els altres usuaris poden vendre les seves participacions en préstecs amb una prima o amb un descompte. De tant en tant es poden trobar préstecs interessants amb descompte (potser algú que necessita desinvertir urgentment o que no s'acaba de refiar d'un préstec en particular o de la inversió en crowdfunding en general). 

Per exemple, als inicis de la pandèmia de coronavirus va haver-hi un pànic generalitzat, molts inversors venien els seus préstecs al mercat secundari amb un descompte molt significatiu. Adquirir aquests préstecs va ser una aposta de risc per la meva part (en aquells moments no sabíem quin impacte tindria la pandèmia sobre la microeconomia), però, amb el pas del temps, ha resultat ser un bon negoci ja que no hi han hagut gairebé impagaments i la garantia de buyback ha funcionat correctament en la resta de casos. Un percentatge força significatiu del 12% de rendibilitat que he mencionat a l'inici de l'entrada ha sigut gràcies als préstecs adquirits amb descompte al mercat secundari.


Espero que aquesta entrada us hagi semblat interessant a tots aquells que invertiu mitjançant Mintos. Si us interessa la inversió en crowdfunding i voleu començar a fer-ho a través d'aquesta plataforma podeu utilitzar el meu enllaç de registre: Registra't a Mintos (així, si ho desitgeu, també podeu col·laborar i ajudar a mantenir aquest blog).

Comentaris

  1. Article molt interessant a més de poder tenir-lo en compte per a tots aquells que vulguin diversificar la cartera i aprofundir en ''inversions alternatives''. Volia plantejar una pregunta que tinc: hi ha alguna inversió que sigui deduïble fiscalment? Em sembla que, en el teu dia quan ho vaig mirar, hi havia alguna cosa d'aquest tipus de bonificació (sobretot si estava relacionada amb start-ups) però ja no sé si es manté. Gràcies i salutacions!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs sí, és tal com dius: actualment ens podem deduir un percentatge de la inversió feta en empreses de nova creació, això inclou el que invertim a través de determinades plataformes de crowdfunding.
      Et copio l'enllaç de l'AEAT on parla de la deducció estatal: https://www.agenciatributaria.es/AEAT.internet/Ayuda/20Presentacion/100/9_2.shtml
      També hi ha deducció autonòmica en alguns casos (a Catalunya n'hi ha però només per a invertir en start-ups amb seu a Cat).
      A Mintos no hi ha opció d'invertir en start-ups, així que no et puc ajudar gaire més. Només et puc dir que en el seu dia també ho vaig estar mirant, recordo dues TheCrowdAngel (ara Dozen Investments) i Crowdcube, ambdues autoritzades per la CNMV, que suposadament et facilitaven la documentació necessària per a poder fer la declaració de la renda després.

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada