La meva cartera: Resum del primer semestre de 2023

Aprofitant que tot just hem creuat l'equador de l'any he fet una mica de balanç dels resultats de la meva cartera d'inversió aquest primer semestres de 2023. Com que cada mes faig els números (simplement consisteix en apuntar en un Excel el patrimoni que tinc en els diferents actius que composen la cartera i així n'obtinc les diferents rendibilitats) he volgut compartir un petit resum, i algunes reflexions al respecte, ara que ja tinc resultats dels 6 primers mesos de l'any.

Resum primer semestre 2023 cartera inversió

Com ja he dit en altres entrades similars, l'objectiu de compartir totes aquestes dades no és fardar de números (ni fustigar-me públicament quan les dades són dolentes, com el darrer any). Simplement m'agradaria que aquesta informació pugui servir a altres inversors a l'hora de dissenyar la seva pròpia cartera i avaluar realment quina és la seva tolerància al risc. La teoria, les gràfiques dels darrers 20 anys o els backtests estan molt bé, però crec que no hi ha res com veure dades reals d'una cartera per a treure conclusions.

En particular, em sembla molt important, sobretot per als inversors principiants, que es vegin també els anys i els mesos dolents (molts no els mostren...). Si publico a Twitter que la cartera ha caigut un -5% aquest mes o que porto un parell d'anys en negatiu amb un -20%, potser qui està plantejant-se invertir un 100% en renda variable (perquè això és el que, segons les gràfiques, és més rendible a llarg termini) es replantegi si dormirà bé amb unes pèrdues latents superiors a les dades anteriors (no oblidem que molt gent considera que la meva cartera és potser massa conservadora...) i ajusti la seva cartera a un perfil més conservador d'acord a la seva tolerància al risc real.

Per descomptat, també vull que es vegin els aspectes positius i la utilitat de la inversió a llarg termini. I, sobretot, que amb relativament pocs coneixements (no cal complicar-se la vida ni gastar diners en cursos per a fer-se ric...) i sense haver de passar per entitats tradicionals (i els seus productes financers mediocres i amb comissions excessives) es poden obtenir uns resultats força satisfactoris de cara a protegir i fer créixer els nostres estalvis.

Si ja heu llegit alguna entrada sobre la meva cartera o em seguiu a Twitter (on també publico les rendibilitats mensuals) ja sabreu que les dades publicades es corresponen a una cartera a llarg termini, (suposadament) diversificada i amb una assignació estratègica d'actius. Aquesta darrera frase vol dir que no tracto de predir els moviments dels mercats, si no que sempre mantinc els mateixos percentatges de capital invertir entre els diferents actius (renda variable, renda fixa, or i efectiu o equivalent) que composen la cartera.

Com a recordatori, els percentatges objectiu per a cada tipus d'actiu són els següents:

Distribució cartera segons tipus d'actiu

La part de renda variable i renda fixa està formada principalment per dues carteres de fons d'inversió. Una (la primera que vaig crear) a l'entitat Renta4 i formada per fons indexats i també fons de gestió activa. La segona (creada uns anys més tard) a l'entitat MyInvestor i formada exclusivament per 3 fons indexats (una cartera Boglehead pura).

Així doncs, les dades de rendibilitat que presento poden servir per a fer-se una idea de què cal esperar d'una cartera amb una composició similar, més (o menys) el poquet que pugui guanyar (o, més sovint, perdre) amb el 5% que es correspon a la meva cartera variable o especulativa.

Rendibilitat total cartera: +6,5%

Ara sí, començo amb el resum del primer semestre pel que fa als retorns obtinguts per la meva cartera d'inversió. Primer de tot, els resultats globals: la cartera s'ha revaloritzat un +6,5%. Això suposa una mica més del +1% mensual, amb una volatilitat de 1,3% (mesurada, en aquest cas, com la desviació estàndard de les rendibilitats mensuals).

El millor mes, amb força diferència, el primer de l'any: la rendibilitat del mes de gener va ser del +3,3%. La resta de mesos en positiu (una miqueta més d'un 1%) a excepció de dos mesos: febrer (-0,46%) i, pels pèls, abril (-0,09%).

Rendibilitat cartera de fons indexada: +8,7%

Pel que fa als principals components de la cartera, començo amb la cartera de fons indexats a MyInvestor (formada per 3 fons: RV global, RV emergent i RF global), la rendibilitat en el que portem d'any ha sigut d'un +8,7%. El 3 fons estan en positiu, especialment el de renda variable global, amb una rendibilitat YTD per sobre dels dos dígits.

El comportament mes a mes ha sigut, com és d'esperar, similar al global de la cartera d'inversió. Lògicament, la resta d'actius (principalment l'efectiu i, segons el mes, l'or) han contribuït a esmorteir tant els mesos amb baixades com el mesos amb pujades.

Rendibilitat cartera "mixta" de fons indexats i de gestió activa: +11,7%

Pel que fa a la cartera que anomeno "mixta", ja que està formada tant per fons indexats com de gestió activa, la rendibilitat ha sigut lleugerament superior: un +11,7%.

Aquesta cartera és una mica diferent a l'anterior, no només pel fet d'incorporar fons de gestió activa, si no perquè també està lleugerament esbiaixada (a través d'un parell de fons d'inversió) cap a les empreses de tipus growth i tecnològiques, que han tingut un molt bon retorn aquests primers mesos de l'any.

Rendibilitat or: +2,2%

Segueixo amb l'or, al rendibilitat obtinguda ha sigut del +2,2%. Aquesta rendibilitat es correspon a l'obtinguda mitjançant els dos ETF d'or que porto en cartera (així que a la cotització de l'or cal restar-li les comissions i demés), ambdós cotitzen en euros.

Cal destacar que anaven força bé, amb mesos realment bons, fins que aquest mes l'or ha caigut més d'un -4%... Com a dada interessant, la volatilitat que he mesurat (desviació estàndard de les rendibilitat mensuals) ha sigut del 3,3%.

També vull mencionar, així de passada (no vull dir-ho massa alt...), que ja fa un any que he començat a incorporar també or físic, sempre mantenint un percentatge total proper al 10% (això vol dir que, quan entrava una compra d'or físic, en sortia alguna participació dels ETFs).

Efectiu: aprox. entre el 2 i el 3%

Aquestes són les principals "posicions" de la meva cartera d'inversió, les que han determinat en major grau la rendibilitat obtinguda. Lògicament, l'altra "posició" que més influència ha tingut sobre el retorn global ha sigut el 25% d'efectiu que porto en cartera.

En aquest cas no he mesurat la rendibilitat obtinguda de manera exacta, no paga la pena dedicar-hi gaire temps. Suposo que estarà entre el 2% i el 3%, ja que pràcticament tot ho tinc al compte remunerat de MyInvestor que paga un 2% (ara l'he passat al dipòsit al 3%) i també en lletres del tresor a 6 i 9 mesos amb una rendibilitat superior al 3%.

Cartera especulativa

Per últim, un parell de línies sobre la cartera "especulativa" o "variable", com us agradi més anomenar-la. Són aquells actius amb major risc i/o que no responen a una assignació estratègica clàssica, hi incloc el crowdfunding, la compra d'accions o ETFs segons diferents criteris, operacions amb derivats (aquest semestre no n'he fet cap) o criptoactius.

Pel que fa al crowdfunding, segueixo operant amb la plataforma Mintos, tot i que no m'agrada gaire el sistema de "notes" que han implantat recentment, m'agradava més poder invertir en préstecs individuals tal i com es podia fer abans. La rendibilitat, calculada per la pròpia plataforma, està lleugerament per sobre del 11%. La veritat es que no està gens malament, però cal tenir en compte que el risc d'impagament és elevat (per sort, vull creure que gràcies al temps que dedico a seleccionar els préstecs on invertir, no estic tenint massa incidències).

També vull mencionar alguna cosa sobre el bitcoin i altres criptoactius (tot i que, com sempre dic, són "animals" diferents). Cal destacar-ne la bona rendibilitat d'aquest primer semestre, en línia amb l'experimentada per les empreses tipus growth (desconec si és una casualitat o, com diuen molts, hi ha una relació causal entre els dos fets). Pel que fa a mi, no he fet noves compres, i he de reconèixer que la part de l'aprenentatge (que és la part que em motiva, no la possibilitat, remota, de fer-me ric) l'he deixat també una mica de banda (si teniu curiositat, sobretot, he estat provant amb això de les liquidity pools i les farms dels exchanges descentralitzats)..


Doncs fins aquí el resum, la principal conclusió que en trec em fa reafirmar-me en la idea de que, en el meu cas, és inútil tractar de predir els mercats. Si algú m'hagués obligat, a punta de pistola, a fer una aposta a principis d'any amb tota seguretat no ho hagués fet a favor de la renda variable, encara menys pel growth. Per sort, ningú m'obliga a apostar i puc mantenir una cartera estàtica, sense cap necessitat de tractar de predir el que faran els mercats. Les apostes i les prediccions les deixo com a mer exercici lúdic (com l'entrada que vaig escriure a principis d'any).

Espero que us hagi resultat interessant l'entrada i que també us pugui servir per a extreure'n alguna conclusió que pugueu aplicar a les vostres pròpies carteres d'inversió.

Comentaris

  1. Poc a poc…aviam si tenim un bon any !!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. De moment va prou bé, veurem aquest darrer semestre. Molt hauria de canviar la cosa, però tot és possible...

      Elimina
  2. Molt interessant veure l’evolució d’aquesta cartera. Gràcies com sempre per compartir la teva experiència. En futures entrades podries entrar una mica més en detall i compartir la teva experiència amb la cartera especulativa? Crec que podria ser interessant :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies a tu per la lectura i pel comentari!

      Doncs ja he compartit alguna cosa sobre crowdfunding (que incloc dins la cartera especulativa). Però si et refereixes a compartir operacions concretes de compravenda d'accions i demés, doncs no ho faig expressament, no vull que el blog s'assembli ni una mica a una cosa que no suporto: tots aquests "experts inversors" que s'han posat de moda a les xarxes socials i que donen consells per a fer-se ric (quan ells no ho són, ja que després sempre et volen vendre algun curs o una subscripció al que sigui...).

      En canvi, si et refereixes a compartir conclusions generals sobre les meves inversions "especulatives" sí que em sembla que pot ser interessant. Crec que el resum seria que, en el meu cas, m'hagués anat força millor deixant estar els experiments i posar també aquest 5% del patrimoni a la cartera estàtica... ;)

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada