Bons propòsits pel 2024 per al blog Els Calers

Feia ja massa temps que no escrivia al blog, és veritat que mai he sigut gaire constant amb això de publicar entrades d'una manera més o menys periòdica, però em sembla que és el primer cop que estic tant de temps sense escriure-hi res de res... Així que he decidit que hi posaré remei aquest 2024 i que, aprofitant que ja s'acosta l'any nou, començaré amb aquesta breu entrada amb els meus "bons propòsits" pel que fa al blog Els Calers. A veure si em serveix per a escalfar una mica els dits i agafar embranzida amb les properes entrades...

Llista de propòsits pel 2024

Encara que potser ho pugui semblar, el problema no és que em faltin faltin idees o temes sobre els que escriure, el que em falta és temps! Com ja sabeu, escric aquest blog simplement com a hobby (i també, prometo que així serà sempre, sense ànim de lucre), així que entre totes les obligacions i distraccions de la vida diària escriure no és sempre la meva prioritat.

No sé si a algú altre li resulta útil el que escric, vull creure que sí (la veritat és que he rebut alguns comentaris i missatges a Twitter força engrescadors i pels quals estic molt agraït), però aquest no era el principal objectiu que em va motivar a crear el blog i començar a escriure-hi. A una de les primeres entrades (aquesta) ja vaig posar per escrit que el que més em motivava era que em fos útil a mi mateix. Ho ha sigut (i molt!) però em fa l'efecte que, ara que la meva cartera d'inversió va amb el pilot automàtic (vull creure que, en part, escriure hi ha contribuït), la meva motivació per a seguir escrivint sobre inversions s'ha esvaït una miqueta.

Tot i així, tinc vàries idees a la recambra sobre les quals m'agradaria aprofundir i escriure'n alguna cosa al blog. Així que, després d'aquesta introducció, la resta de l'entrada serà una mena d'avanç sobre els propers temes que es tractaran al blog (amb la idea que, al posar-ho per escrit, d'alguna manera, em serveixi per a "obligar-me" a escriure de tant en tant).

El primer que volia publicar era una guia resumida per als inversors principiants. Com una mena de resum per a qui no vulgui llegir-se totes les entrades (que és el que seria més recomanable) publicades amb l'etiqueta de "Començar a invertir", incloent-hi consells pràctics i, encara que no m'agrada fer-ho, recomanacions concretes. Ho porto força avançat, però m'està quedant més llarg del que havia previst (sempre em passa...), així que probablement acabi fent també una guia resumida de la guia resumida...

També tinc previst escriure una sèrie d'entrades ampliant el que ja he escrit sobre estratègies d'inversió i com dissenyar la nostra pròpia cartera d'inversió. Una d'aquestes entrades la dedicaré a parlar de backtests (quina utilitat poden tenir i quina no, recursos per a fer-ne, etc.). En una altra parlaré sobre diferents variacions de la cartera permanent, per a ampliar l'entrada que ja vaig dedicar a aquesta estratègia d'inversió (aquest és l'enllaç a l'entrada). Per últim, també vull fer una entrada sobre modern porfolio theory (el seu ideòleg, Harry Markowitz, va finar enguany). Abans de parlar de tot això, però, crec que cal aclarir alguns conceptes previs sobre risc/volatilitat i els mètodes per a mesurar la seva relació amb la rendibilitat (aquesta entrada, molt teòrica, ja la tinc gairebé enllestida).

Un altre tema que em sembla interessant i sobre el que em vaig estar documentant fa temps és la manera com funcionen els índexs de renda fixa. Tothom que tingui uns coneixements mínims sobre inversió sap com funcionen els índexs de renda variable, però els de renda fixa acostumen a quedar en segon pla i molta gent en desconeix els entrellats, així que penso que una breu entrada sobre el tema pot ser útil. Ja en tinc l'esborrany amb el que vaig apuntar en el seu dia, només em faltaria acabar de redactar-ho amb una miqueta de cara i ulls (el que em costa més, vaja...).

Sempre esmento que m'agradaria publicar resums dels llibres d'inversió que he llegit, però mai trobo el moment per a fer-ho. M'hauria de tornar a llegir els llibres en qüestió i, cosa que no vaig fer quan me'ls vaig llegir, prendre'n apunts per a poder-ne fer després algun petit resum. La veritat és que em fa una mica de mandra, però penso que pot ser molt útil (per a mi, ja que m'ajudaria a recordar-los millor, i per a qualsevol persona que no tingui temps/esma per a llegir aquest tipus de llibres). La meva intenció era començar amb "Un passeig aleatori per Wall Street" de Burton Malkiel o "La guia d'inversió dels Bogleheads", els dos llibres que considero més recomanables per a qui comença a endinsar-se en el món de la inversió, una introducció molt més assenyada que complicar-se la vida i començar directament buscant maneres de batre als mercats.

També m'agradaria escriure alguna cosa sobre l'anàlisi tècnic. Vull tractar les principals estratègies o maneres d'entendre la inversió i això inclou, independentment de les meves reticències, l'anàlisi tècnic. Ja he reconegut que no en sóc cap expert, potser per això en sóc una mica reticent, així que em tocarà documentar-me com cal abans d'escriure res. La meva idea és començar amb allò més bàsic (que justament és el que, segons la meva humil opinió, pot tenir més sentit), com ara les resistències, suports o tendències, i potser després escriure'n una altra amb conceptes més complexes i/o controvertits.

Per descomptat, també aniré publicant qualsevol novetat sobre la meva cartera d'inversió (en principi, no n'hi hauria d'haver cap que sigui rellevant) i sobre la seva rendibilitat (mínim una entrada amb els resultats anuals, potser una altra adicional amb els semestrals). La finalitat de tot això és únicament que els lectors puguin veure els resultats reals d'una cartera d'un inversor particular com qualsevol altra. A partir d'aquí, que tothom utilitzi aquesta informació com més li convingui: simplement veure els pros i contres de la inversió, comparar risc assumit i rendibilitat obtinguda amb altres estratègies, reajustar els riscos o composició de la seva pròpia cartera d'inversió, etc. El que no s'ha de fer en cap cas en copiar tal qual la meva cartera, cadascú té les seves pròpies circumstancies personals i una tolerància al risc diferent.


Doncs sobre tot això (i alguna altra coseta més) vull escriure aquest proper any, fent els càlculs surt com a mínim una entrada al mes, així que aquest és un dels meus "bons propòsits" pel 2024... Si voleu que prioritzi l'escriptura d'alguna entrada en particular (entre les que he esmentat abans o sobre qualsevol altre tema que us interessi), si us plau feu-m'ho saber als comentaris. Per suposat, si a algú li interessa col·laborar d'alguna manera per tal de compartir els seus coneixements, qualsevol ajuda sempre és benvinguda, podeu contactar amb mi i en parlem.

Comentaris

 1. Hola! Com sempre, una passada llegir el bloc (escrit d'una forma rigorosa, passional i molt sincer). D'altra banda, no sé si un dia es podria tractar el tema de logaritmes i intel·ligència artificial –els robots– i la seva aplicació al món de les finances (especialment per a la inversió passiva). Moltes gràcies per compartir tot aquest coneixement i fins aviat.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Moltes gràcies pel comentari!

   Respecte a la IA i les finances, no en sé prou com per a escriure'n una entrada ben fonamentada, com a molt podria fer-ne una amb la meva opinió merament especulativa. Entenc que pot tenir un impacte brutal pels inversors "quant" (els que utilitzen algoritmes, fórmules més o menys complexes i "big data"), però no veig com podria millorar una inversió purament passiva, com ho veus tu? Sobretot això de la relació entre la IA i la inversió passiva, potser se m'escapa alguna cosa.

   Elimina
 2. Moltes gràcies per ajudar-nos als que acabem d'incorporar-nos al món de la inversió. Fa un anyet que vaig començar a documentar-me. Dissortadament costa trobar espais com el teu escrits en català i em resulta molt estrany saber el perquè. És per això que m'alegro molt d'haver-te trobat i t'agraeixo la teva dedicació.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Gràcies a tu per la lectura i per deixar el teu comentari!

   Efectivament hi ha molt poqueta cosa en català, això també és el que em va motivar a començar a escriure, i animo a que tothom faci el mateix amb els temes que li interessen.
   Suposo que això de la inversió és un tema encara una mica tabú per a molta gent, d'altres només en parlen per a fer diners amb subscripcions, cursos i demés (i en català creuen que no tindrien prou públic...).

   Elimina
 3. felicitats , gran explicació del món de les inversions, tema que encara és tabú. Què opines del Crowdlending i el Crowdfunding ?

  ResponElimina
  Respostes
  1. Moltes gràcies pel comentari!

   Doncs sí, i no entenc perquè ho és, sembla que estigui malament això d'estalviar i buscar la manera de protegir i fer créixer aquests estalvis...

   Sobre crowdfunding: Crec que pot ser una bona opció per als petits inversors (jo hi tinc una petita part de la cartera), sempre dins d'una cartera diversificada i tenint en comptes els riscos inherents, al cap i a la fi no deixa de ser equivalent a invertir en renda fixa "high yield" (eufemisme per a no dir "bo de baixa qualitat creditícia" o "bo escombraries").
   En aquesta entrada hi vaig parlar una miqueta: https://www.elscalers.com/2021/02/experiencia-invertint-crowdfunding.html

   Elimina
 4. És molt interessant tot el que publiques, ho anirem llegint. Bon any nou!

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada