Resultats 2021 de la meva cartera d'inversió

Com no podia ser d'una altra manera, començo aquesta entrada desitjant-vos a tots un molt bon any 2022! Us desitjo, sobretot, salut per a vosaltres i per a les persones que estimeu. Cal que no perdem de vista allò que realment importa i recordar que els calers han de ser només un mitjà, mai una finalitat. Com que al blog i a Twitter gairebé només parlo d'inversions i finances, m'ha semblat oportú fer aquesta puntualització, no vull que us penseu que la persona darrere "Els Calers" només fa que pensar en acumular constantment més i més calers... ;)

Un cop feta aquesta introducció, ara sí, parlem una miqueta de "calers": aquesta primera entrada de l'any la dedicaré a compartir el seguiment dels resultats de la meva cartera d'inversió l'any 2021. És únicament una reflexió personal que comparteixo al blog per si algú altre la pot trobar útil o interessant (la finalitat de publicar els resultats mai serà fardar-ne o fustigar-me públicament...).

Resultats 2021 de la meva cartera d'inversió

És el primer any que, en part gràcies al blog, tinc dades més exactes sobre la rendibilitat obtinguda per la cartera en el seu conjunt, incloent-hi tots els actius que la composen (fons d'inversió, plans de pensions, ETFs, accions individuals, criptoactius, crowdlending, efectiu, etc.). Abans només tenia dades, més o menys detallades, sobre cadascun dels actius de manera individual i una aproximació més aviat grollera del resultat global anual (simplement tenint en compte patrimoni total final - patrimoni total inicial - aportacions). Gràcies a un simple full d'Excel i a l'obligació (auto-imposada) d'escriure de tant en tant, he aconseguit una informació que em resultarà molt útil per a avaluar periòdicament els resultats de la meva cartera d'inversió.

Assignació d'actius de la meva cartera d'inversió: 46% RV, 14% RF, 10% Or, 25% Efectiu, 5% Altres

Abans de començar amb les xifres i dades, em sembla necessari fer un breu resum sobre la composició de la meva cartera d'inversió, per a tots aquells que llegiu el blog molt de tant en tant o que arribeu a "Els Calers" per primera vegada. Acostumo a dir que la meva cartera és una barreja entre cartera permanent i cartera Booglehead, incorporant-hi també alguns fons de gestió activa i reservant una petita part per a altres inversions personals més especulatives i/o arriscades (vindria a ser allò que Harry Browne anomena cartera variable).

En resum, com una imatge val més que mil paraules, aquesta és l'assignació d'actius objectiu de la meva cartera, mitjançant reajustaments i aportacions periòdiques tracto sempre de mantenir els percentatges dins del rang objectiu (+/-5%):

Assignació d'actius de la meva cartera d'inversió

La rendibilitat total de la cartera al llarg de 2021 ha estat +13'38%

Doncs bé, la rendibilitat total de la cartera esmentada anteriorment ha estat +13'38% al llarg de l'any 2021. Segons el perfil inversor de cadascú, pot semblar massa baixa o pot semblar massa elevada, això no ho sé. El que sí sé es que la rendibilitat obtinguda entra dins del que seria esperable per a la assignació d'actius de la meva cartera (segons els backtests realitzats), tenint en compte que 2021 ha sigut un molt bon any per a la renda variable.

Sens dubte, si hagués estat 100% invertit en renda variable (o en criptoactius) la rendibilitat hagués sigut força més elevada, però la finalitat de la meva cartera d'inversió no és únicament maximitzar la rendibilitat, l'objectiu és també minimitzar la volatilitat i els drawdowns de la cartera, independentment de les condicions del mercat (evitant-me la feixuga, i gairebé impossible, tasca d'haver d'anticipar-me i endevinar els moviments del mercat).

La rendibilitat mitjana mensual ha estat +0'97%, amb una volatilitat del 1'03%

Aquesta rendibilitat del 13'38% s'ha aconseguit amb una volatilitat mensual (és a dir, la desviació estàndard) raonablement baixa, del 1'03%, obtenint una rendibilitat mensual mitjana del +0,97%. Com deia abans, ha sigut un molt bon any per a la renda variable i això, evidentment, s'ha traslladat a les xifres obtingudes.

Com a dada significativa, només hi hagut dos mesos en que la cartera hagi tancat en negatiu (febrer amb un -0,26% i setembre amb un -1'46%). Aquests mesos la renda variable va patir caigudes, però la renda fixa i l'or van contribuir a esmorteir la caiguda de la cartera. En aquest sentit també vull destacar que la caiguda de la renda variable del mes de novembre va ser completament compensada per la pujada de l'or (la renda variable va tancar el mes en negatiu, mentre que el resultat total de la cartera va ser positiu).

El mes més rendible va ser octubre, amb un gens menyspreable +2'35%. He de dir que si d'alguna cosa m'ha servit fer aquest seguiment mensual de la cartera ha sigut per a adonar-me'n que alguns mesos el capital creixia més degut a les inversions que l'estalvi. Fins i tot algun més el flux de capital degut a les inversions ha superat al meu salari, la veritat és que això és una motivació espectacular per a seguir invertint. La part negativa segurament tocarà quan arribi la següent crisi (que, tard o d'hora, acabarà arribant, encara que avui sembli impossible, la borsa de tant en tant també baixa...).

Pel que fa als diferents actius que composen la cartera, repassaré de manera individual els resultats d'aquells que suposen un major percentatge sobre el total de la cartera:

Mitjançant la cartera de fons d'inversió de Renta4 he obtingut una rendibilitat del +13'78%

Començo amb la cartera de fons d'inversió que tinc a l'entitat Renta4, que suposa un 35% sobre el total. Aquesta cartera, composada tant per fons de gestió activa com per fons indexats, ha tingut una rendibilitat del +13'78%.

Com que el pes de la renda variable és molt significatiu (el 74% són fons de renda variable i el 26% són fons de renda fixa), així que els resultats mes a mes han anat força lligats a l'evolució dels mercats de renda variable: 3 mesos en negatiu (febrer, setembre i novembre) i la resta en positiu.

Evidentment, els fons de renda fixa han restat rendibilitat a la cartera, ja que han caigut un -3% aproximadament aquest darrer any. Però, per altra banda, s'han comportat d'una manera força acceptable quan la renda variable baixava, esmorteint la caiguda de la cartera (això és precisament el que busco tenint-los en cartera).

Pel que fa als fons de renda variable, a destacar el mal comportament relatiu del fons Polar Capital Global Tech i, sobretot, del MS Global Opportunity (duia una ratxa espectacular els darrers anys i, com ja sabem, les ratxes no duren eternament). Per contra, el GS US Small Caps, que duia uns anys bastant nefastes, ha remuntat amb molta força. També s'ha comportat molt bé l'última incorporació de la cartera, el fons Robeco BP Global Premium Equities. Bàsicament el comportament dels fons esmentats posen de manifest el canvi de tendència entre fons growth i value (veurem si ha estat una situació puntual de 2021 o si es manté en el temps...).

Mitjançant la cartera de fons d'inversió de MyInvestor he obtingut una rendibilitat del +18'34%

A continuació, amb un 23% sobre el total de la cartera, tenim la cartera de fons d'inversió que tinc a l'entitat MyInvestor. Aquesta cartera, composada únicament per 3 fons indexats, ha tingut una rendibilitat del +18'34%.

En aquest cas el pes de la renda variable també és molt significatiu (75% fons de renda variable i 25% fons de renda fixa), així que el comportament mes a mes ha sigut molt similar al cas anterior.

Aquesta cartera indexada incorpora un fons de renda variable emergent que ha tingut una rendibilitat, encara que ha estat positiva, molt discreta en comparació amb el fons de renda variable de països desenvolupats.

Mitjançant la inversió en ETFs de rèplica física d'or he obtingut un +7,60%

Pel que fa a l'or, que, com hem vist, suposa un 10% sobre el total de la cartera, la rendibilitat obtinguda mitjançant els dos ETFs de rèplica física ha estat +7,60%. La rendibilitat mitjana mensual ha estat +0'57%, amb una volatilitat del 3'43%.

Pel que fa a l'efectiu, la rendibilitat obtinguda ha estat propera al 0%

Sobre el 25% d'efectiu, no tinc gaire a dir. Lògicament, la rendibilitat obtinguda ha estat ridícula (se m'ha acabat la remuneració de l'1% al compte de MyInvestor, ara ja només és per a nous usuaris...) i així seguirà durant, suposo, alguns anys més. De moment en tinc prou amb que les entitats bancàries no em cobrin cap tipus de comissió, potser podria aconseguir una mica de rendibilitat mitjançant Raisin (una entitat a través de la qual pots obrir dipòsits a d'altres països), però penso que en el meu cas no em compensaria el temps invertit i el possible risc.

La cartera especulativa/variable també ha tancat en positiu

Per a acabar, faré algunes reflexions en veu alta sobre la meva cartera especulativa o variable, tot i que és un percentatge molt reduït sobre el total (un 5%) em serveix per a "jugar" una miqueta i, sobretot, aprendre.

En aquest sentit he de destacar la inversió en criptoactius (principalment BTC i ETH, però també una miqueta de DOT, ADA, SOL i alguns altres), que ha tingut una rendibilitat espectacular aquest darrer any. Sóc conscient que no em faré ric invertint-hi, però penso que m'està servint per a aprendre moltes coses interessants sobre una tecnologia que, si no vaig molt errat, té un futur prometedor. Com sempre, cal diferenciar entre la utilitat que pot tenir blockchain i la descentralització i la valoració del mercat dels diferents criptoactius, respecte a la primera potser ens podem aventurar a fer les nostres suposicions, sobre la segona tinc els meus dubtes.

Una altra inversió que incloc dins de la cartera especulativa és el crowdlending, Actualment inverteixo a través de la plataforma Mintos i la veritat és que estic molt satisfet amb els resultats obtinguts: una rendibilitat força acceptable (en torn al 10% aquest darrer any) i, de moment, cap impagament. He de dir que la rendibilitat està baixant i cada cop és més difícil trobar bones oportunitats (suposo que degut a la facilitat de crèdit que hi ha actualment, al major nombre d'inversors buscant préstecs interessants, empreses prestatàries que creen les seves pròpies plataformes, etc.).

També he fet alguna operació de compravenda d'accions o d'ETFs i algunes vendes de calls i puts cobertes, algunes operacions han sortit prou bé i altres no tant (encara mantinc una posició oberta amb pèrdues). El resultat general és lleugerament positiu així que, sent sincer, en comparació amb la resta de la cartera, en realitat només estic perdent el temps amb aquestes operacions, seria més profitós deixar-ho córrer i indexar-me completament... Segurament aquest any redueixi el nombre d'operacions i em limiti a operar només quan ho veig molt clar.


En resum, sent conscient de que ha sigut un molt bon any per a la renda variable, la meva cartera d'inversió s'ha comportat tal i com era d'esperar en aquest escenari, tenint en compte els diferents actius que la composen i el pes de cadascun d'ells. Veurem què passa al llarg de 2022 i els propers anys, a mesura que ens trobem amb nous escenaris econòmics.

Gràcies per la vostra lectura, espero que us hagi semblat interessant aquest entrada, si voleu compartir la vostra experiència com a inversors aquest darrer any, endavant! Com us ha anat a vosaltres? Algun aprenentatge que volgueu compartir? Us atreviu a fer alguna predicció per a 2022?

Comentaris

  1. felicitats pel rendiment obtingut. Aviam com es es comporta aquest 2022.
    he descobert els CEF,els coneixes?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies!

      CEF = closed-end funds? Doncs sé que existeixen i poqueta cosa més, ni en conec cap d'interessant ni sé com invertir-hi sent un petit inversor.

      O sigui que qualsevol informació al respecte serà benvinguda!

      Elimina
  2. Molt interessant.
    Dues coses:
    - Com calcules la volatilitat mensual? Tens el valor diari de la teva cartera i fas la desviació estàndard de les variacions diàries? Diria que s'ha de fer així, però el que veig difícil és aconseguir el valor diari de la cartera.
    - Quin és l'objectiu del 25% d'efectiu? És el fons d'emergència o també alguna cosa més? Ho tens perquè faci la funció que segons Harry Browne havia de fer a la cartera permanent? Si és així, el problema és que ell parlava de lletres del tresor a menys d'un any, que llavors donaven alguna cosa... Jo també he acabat l'any a Myinvestor i ara he obert un dipòsit a Raisin, 0,6% més 25€ que donaven per a nous clients. També tinc un dipòsit en dòlars a l'Easisave. Si mai necessites obrir un dipòsit a Raisin m'ho dius i et puc passar referit, crec que ara són 50€ per a cadascú.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies!

      Això que dius seria la volatilitat diària, no? Si no m'equivoco la volatilitat mensual és la desviació típica de les dades de rendibilitat mensual (i així es com ho calculo). Al menys aquesta és la dada que acostumen a mostrar els backtests (alguns també et mostren la volatilitat anual) amb els que comparo els resultats de la cartera o la que es mostra a Morningstar per als fons d'inversió.

      Pel que fa a l'efectiu, bàsicament la seva finalitat és reduir la volatilitat i els drawdown de la cartera en el seu conjunt (més o menys com Harry Browne, sí).
      Tu mateix ho has dit molt bé: "abans donaven alguna cosa"... Ara mateix, rendibilitats negatives + comissions de gestió = mal negoci invertir en bons a molt curt termini. Per això de moment opto per les CC (a Harry Browne no li agradaven perquè no se'n fiava del tot...).
      Fa temps que em plantejo això de Raisin, o sigui que si em vols passar referit, endavant! Potser jo no entraria en dipòsits en altres divises (encara que hauràs sortit guanyant força amb el canvi $/€) ja que el meu objectiu per a l'efectiu és que tingui el menor risc possible.

      Elimina
    2. Sí, crec que tens raó amb això de la volatilitat, sempre em faig una mica d'embolic. De totes formes, diria que la volatilitat que et mostra Morningstar, per exemple aquí https://www.morningstar.es/es/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=F0GBR052TN&tab=2 , és la calculada a partir de les dades diàries, igual que les que mostra en els X-Ray.
      Sobre Raisin, per enviar-te referit em demana els teus noms i cognoms i correu electrònic, així que si t'interessa, digues-m'ho per missatge privat a Twitter, són 50 euros per a cadascú.

      Elimina
    3. Ara em fas dubtar sobre les dades que mostra Morningstar, jo interpretava que era la mensual (mesurada amb dades mensuals dels darrers 3 anys), ja que a la definició diuen això:

      https://www.morningstar.es/es/glossary/100684/desviaci%C3%B3n-t%C3%ADpica.aspx

      Però ara dubto de si és mensual o bé anual, li ho preguntaré a Fernando Luque a veure si em respon. El que descarto és que sigui diària, ja que és massa alta.

      Sobre Raisin, t'envio DM i en parlem!

      Elimina
    4. Doncs ja m'ha contestat Fernando Luque de Morningstar (molt bon tio, sempre que hi ha qualsevol dubte respon molt ràpid!):

      Em confirma que ho calculen amb les dades de rendibilitat mensuals.

      Elimina
  3. Ah, un dia escriu sobre aquestes operacions amb calls i puts.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ho tinc anotat sí, a veure si aconsegueixo treure una mica de temps per a fer-ho...

      Són operacions molts simples eh, res de l'altre món, només ventes de puts i de calls cobertes per a treure una mica de rendibilitat extra. Porto ja uns quants mesos fent proves i aprenent com funciona tot plegat.

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada