La meva cartera: Balanç de la primera meitat de 2022

Ara que ja hem creuat l'equador d'aquest any 2022 és un bon moment per a fer una mica de balanç i veure què tal s'ha comportat la meva cartera d'inversió al llarg d'aquests sis mesos. Els qui seguiu els mercats financers i/o em seguiu a Twitter (on publico els resultats de la meva cartera mes a mes) segurament ja intuïu per on aniran els trets en aquesta entrada: jo tampoc m'he salvat de la crema, la caiguda ha sigut considerable...

Balanç de la primera meitat de 2022

De la mateixa manera que a principis d'any vaig compartir uns resultats força bons (segons el meu parer, clar), ara comparteixo aquests resultats radicalment oposats. L'objectiu del blog és donar a conèixer la utilitat/necessitat d'invertir, alguns conceptes bàsics sobre inversions i introduir les principals estratègies d'inversió existents, per a que cadascú prengui les seves pròpies decisions. Per aquest motiu comparteixo la meva cartera i els seus resultats, no per a que es prengui com a exemple de res, si no per a que es pugui veure què cal esperar (tant els aspectes positius com els negatius) si hom implementa una d'aquestes estratègies d'inversió de les que parlo al blog.

La meva cartera d'inversió és una cartera amb una assignació estàtica d'actius: 46% RV, 14% RF, 25% Efectiu, 10% Or, 5% Altres inversions

Un cop feta aquesta introducció, abans de passar a veure els números, crec necessari fer un petit resum descriptiu de la meva cartera d'inversió, per a posar-vos en context i que sapigueu quina estratègia (o, més aviat, barreja d'estratègies) faig servir.

En primer lloc, la cartera té una assignació d'actius gairebé totalment estàtica, els pesos dels diferents actius (tracto de mantenir-los sempre dintre de les franges objectiu, mitjançant les aportacions periòdiques i algun reajustament de tant en tant) es poden veure al següent gràfic:

Assignació d'actiu objectiu de la meva cartera d'inversió

Acostumo a dir que aquesta distribució d'actius està a mig camí entre una cartera permanent i una cartera Boglehead clàssica (si no sabeu de què estic parlant podeu donar-li una ullada als articles del blog que he enllaçat), reduint el pes de l'or a favor de la renda variable.

La inversió en renda variable i fixa la faig principalment a través de fons indexats, tot i que també mantinc un percentatge important del capital en fons de gestió activa. Pel que fa a l'or, ara per ara, utilitzo dos ETFs.

Per últim, un aclariment sobre l'apartat "Altres inversions": aquí hi incloc les meves inversions més especulatives que, pel seu risc o tipus d'actiu, no encaixen en les altres categories (per exemple, aquí hi incloc les apostes per accions individuals, inversió en crowdlending o criptoactius). Seria el que alguns inversors anomenen la cartera especulativa o cartera variable, en contraposició a l'assignació estàtica d'actius que he esmentat abans que seria la cartera "permanent".

La rendibilitat total de la cartera al llarg del primer semestre ha estat -9,88%

Doncs, ara sí, els resultats del primer semestre de 2022: el resultat global ha sigut un -9,88%. Això ens dona una rendibilitat mitjana mensual de -1,72% amb una volatilitat (mesurada com la desviació estàndard de les dades mensuals) de 2,03%.

Si comparem aquests resultats amb els del darrer any (+13,38% anual, +0,97% mensual) podem veure fins a quin punt ha canviat la pel·lícula...

Però, és importat remarcar que, tant un resultat com l'altre, entren dins del que cabria esperar per a una cartera d'aquestes característiques. Al menys això és el que diuen els resultats històrics (segons els backtests realitzats amb eines com les que hi ha disponibles a Portfolio Visualizer), de moment no crec que hi hagi cap motiu per a pensar que "aquest cop serà diferent".

Rendibilitat de les carteres de fons d'inversió: cartera indexada -13%, cartera "mixta" -20%

Pel que fa als resultats de cadascun dels actius que composen la cartera, ho resumiré parlant només dels principals components:

En primer lloc, la cartera de fons indexats que tinc a l'entitat MyInvestor. Aquesta cartera està formada per tres fons de la gestora Vanguard (un de renda variable global, un de renda variable emergent i un altre de renda fixa global) i suposa gairebé un 17% sobre el total del patrimoni. La seva rendibilitat aquest primer semestre ha sigut del -13%.

Seguim amb la cartera "mixta" que tinc a l'entitat Renta4. Aquesta està formada per diversos fons de renda variable (un d'indexat i tota la resta de gestió activa) i de renda fixa (tots indexats) i suposa un 33% sobre el total del patrimoni. En aquest cas la caiguda ha sigut d'un -20%, degut a que té un biaix significatiu cap al sector tecnològic i les empreses de creixement que han sofert considerablement més que la mitjana al llarg d'aquest primer semestre de 2022.

Cal destacar que la diversificació entre fons de renda variable i renda fixa, tal i com és habitual en escenaris inflaccionaris com el que estem vivint, no ha funcionat adequadament: la renda fixa ha caigut un -10% aproximadament amb una correlació força alta amb la renda variable.

La caiguda de la renda variable ha sigut lleugerament superior, amb una diferència notable, tal i com deia anteriorment, entre les empreses de creixement i les de valor. Els fons growth de la meva cartera "mixta" han arribat a caure fins un -40% (força més que el NASDAQ) mentre que el fons tipus value afegit recentment a la cartera només ha caigut un -3%.

L'or i l'efectiu en cartera han contribuït ha esmorteir una mica la caiguda

El contrapès positiu l'ha aportat l'or amb un +8% de rendibilitat. Tal i com m'apuntaven a Twitter, el preu de l'or en realitat no s'ha revaloritzat d'aquesta manera, de fet ha caigut lleugerament al llarg dels primers sis mesos de l'any. On està la "trampa"? L'or cotitza en dòlars, mentre que els ETFs els tinc en euros sense cobrir. Com ja sabem l'euro s'està depreciant d'una manera bestial respecte al dòlar, això fa que el preu de l'or en euros sí que hagi pujat. Dit d'una altra manera: l'or no ha pujat, és l'euro que ha baixat! La concepció de l'or en certes carteres no és que serveixi per a guanyar diners, si no per a no perdre'n (o, més aviat, perdre'n el mínim possible).

A part de l'or, el 25% d'efectiu que tinc en cartera també ha contribuït lleugerament a esmorteir una mica la caiguda. A esmorteir en termes nominals, clar. Al llarg de l'entrada he parlat en tot moment de rendibilitats nominals, faltaria restar-hi la inflació (elevadísima!) per a obtenir les rendibilitats reals, així que la perspectiva general és encara pitjor del que sembla...

Cartera especulativa: possibilitat (descartada) de cobertura, canvis a Mintos i escabetxina als criptoactius

Per últim, parlaré una miqueta de la cartera especulativa, tot i que, com suposa un percentatge molt petit (5%) sobre el total, la seva contribució a la rendibilitat global de la cartera és poc significativa.

Al llarg de tot aquest temps m'he estat plantejant utilitzar part de la cartera especulativa per a fer cobertures (és a dir, protegir la cartera de les possibles caigudes d'alguns dels principals actius que la composen). Malauradament, em penso que ja faig tard. Les alternatives més senzilles, que són les úniques que conec, les he descartat: comprar puts em sembla massa car i posar-me llarg de volatilitat mitjançant el famós VIX també (a més a més, diria que no ha sigut la millor manera de cobrir-se d'aquestes darreres baixades).

Respecte a la inversió en crowdlending a través de la plataforma Mintos, hi ha algunes novetats. En primer lloc, està el progressiu augment dels interessos que paguen els nous préstecs oferts a la plataforma (evidentment, conseqüència directa de la pujada de tipus i la situació econòmica en general). Però, l'altra cara de la moneda és que algunes entitats prestatàries estan retardant massa els pagaments per diversos motius. Veurem en què queda tot això i de quina manera afecta a la rendibilitat de la inversió (ara mateix porto un 11,7% anualitzat des de que vaig començar a Mintos). També, el nou sistema de "Notes" en comptes de préstecs individuals no m'agrada gaire, se suposa que té majors garanties per a l'inversor, però a canvi em sembla que és menys transparent a l'hora de permetre seleccionar les inversions més interessants.

Pel que fa als criptoactius, com ja sabreu, han patit una escabetxina generalitzada. Per sort, només representa una part insignificant sobre el total de la cartera, fins ara m'ha interessat més aprendre com funciona tot aquest món i les seves possibles aplicacions que no pas invertir-hi seriosament.

Davant la meva impossibilitat d'endevinar el futur, el millor és seguir el rumb marcat.

En resum, com he dit anteriorment, són mals resultats objectivament (no ho negaré!) però entren dins del que era esperable quan vaig decidir començar a invertir. La renda variable no pot pujar sempre, igual que la resta d'actius. Hem viscut un cicle, raonablement llarg, en que pujava absolutament tot. Això no és habitual, així que ara toca la famosa reversió a la mitjana.

Veient-ho amb perspectiva, podria haver-me anticipat? Quan dic anticipat em refereixo a modificar l'assignació d'actius de la cartera "permanent", no pas a fer operacions amb la cartera "variable". Per exemple podria haver reduït el percentatge destinat a la renda variable, o haver-me sortit completament de la renda fixa. Doncs sí, podria haver-ho fet, però també corria el risc d'equivocar-me. Recordem que hi ha molts "gurús" que portaven pronosticant els mercats baixistes des de feia molts anys. Si els hagués fet cas llavors m'hauria perdut molts anys de bonança. Per aquest motiu, com que no crec que tingui la capacitat d'anticipar-me sempre als moviments del mercat (ni per mi mateix ni fent cas a "gurús"), al seu moment vaig decidir que el millor per a mi era simplement fer una assignació gairebé estàtica dels actius que composen la cartera, aquesta barreja entre cartera permanent i cartera Boglehead que esmentava a l'inici de l'entrada.

Ja per acabar, quines perspectives tinc per als propers mesos? Té sentit que tracti d'anticipar-me ara al moviments del mercat? Doncs, seguint el mateix raonament que al paràgraf anterior, jo crec que no. És molt possible que la renda variable segueixi caient, potser la caiguda de la renda fixa tampoc s'ha acabat encara, encara estem lluny del drawdown màxim històric (que, recordem-ho, no és una barrera infranquejable, només una dada més a l'hora de fer anàlisis i comparacions). Però, per altra banda, tampoc s'ha de descartar mai la possibilitat de que canviïn sobtadament les condicions macroeconòmiques o geopolítiques (un refredament de la inflació, el desitjable fi de la guerra, la pausa o relaxament de la pujada de tipus per a mitigar una possible recessió, etc.) o que hi hagi qualsevol canvi de narrativa que el mercat (de vegades, una mica massa irracional i amb tendència a la sobrereacció) valori positivament. Així que, per a mi, la millor opció és deixar-me estar d'experiments i senzillament seguir el rumb marcat.


Doncs fins aquí l'entrada d'avui, espero que aquestes "reflexions" públiques us siguin d'alguna utilitat. Com deia a l'inici, a part de l'ús que en trec jo mateix al reflexionar en "veu alta", la meva intenció és que serveixin sobretot per a que els nous inversors puguin veure les dues cares de la inversió: tant els bons moments com els no tan bons. Si voleu compartir també el vostre balanç o afegir-hi algun comentari amb les vostres reflexions o idees, endavant! Els vostres comentaris són sempre benvinguts!

Comentaris