Resultats 2023 de la meva cartera d'inversió

Salut i bones inversions!

Molt bon any nou! Començo 2024 desitjant-vos salut i bones inversions i, com ja és tradició, fent-vos un petit resum dels resultats obtinguts per la meva cartera d'inversió aquest darrer any. Com sempre que parlo de la meva cartera d'inversió, abans de començar, cal fer un parell de disclaimers:

Publico aquesta informació perquè, en primer lloc, em resulta útil a mi mateix això de reflexionar en veu alta i, en segon lloc, perquè crec que també pot resultar interessant a altres inversors particulars. Interessant perquè pot servir a qui comença o es planteja començar a invertir per a veure els aspectes positius i també els negatius (no només comparteixo les dades quan són bones ni tampoc les falsejo, com potser fan alguns...) d'això que en diem invertir. També pot servir als inversors més experimentats per a comparar-ne els retorns i el risc assumit amb altres estratègies o amb la seva pròpia cartera (i així, potser, poder decidir si cal reajustar-ne la composició o valorar si el nivell de risc s'adequa realment a la tolerància de l'inversor en qüestió). Per suposat, en cap cas s'hauria de copiar directament la meva estratègia d'inversió ni la de ningú altre, ja que cada inversor té les seves pròpies circumstàncies personals i la seva pròpia tolerància al risc.

El segon disclaimer fa referència a la naturalesa i composició de la meva cartera, si algú pretén comparar o extreure'n qualsevol tipus d'informació cal saber, per força, què és el que s'està comparant o analitzant exactament. De manera molt resumida: la meva cartera és una cartera estàtica (és a dir, el pes dels diferents actius que la composen és manté al llarg del temps, mitjançant aportacions i reajustaments periòdics, independentment de les prediccions o circumstàncies dels mercats), a mig camí entre una mena de cartera Boglehead i una cartera permanent. Utilitzo sobretot fons indexats, però també en tinc alguns de gestió activa, també focalitzant en certs sectors i factors d'inversió. Aquesta seria la composició de la cartera amb el pes objectiu de cadascun dels actius:

  • Renda variable: 45,6% (fons d'inversió i una petita part en un pla de pensions personal)
  • Renda fixa: 14,4% (fons d'inversió i una petita part en el pla de pensions de l'empresa)
  • Or: 10% (ETFs i també or físic)
  • Efectiu i equivalents: 25% (compte corrent, dipòsits, deute públic a molt curt termini, fons monetaris, etc.)
  • Altres: 5% (cartera variable o "especulativa" amb apostes personals més aviat a curt termini o actius més arriscats)

Cal remarcar que la meva cartera d'inversió es correspon amb tot el meu patrimoni (diguem-ne) líquid. És a dir, no hi incloc l'habitatge habitual ni béns de consum, però sí tota la resta (no hi ha cap fons d'emergència extra ni res que s'hi assembli que no surti a la foto, ja està tot inclòs dins del 25% d'efectiu).

Rendibilitat conjunta de la cartera d'inversió: +12,1%

Doncs, un cop fets els dos disclaimers de rigor, començo a parlar de números. La primera dada és la rendibilitat de la cartera d'inversió en el seu conjunt, aquest 2023 s'ha revaloritzat un +12,1%. Això suposa una rendibilitat mitjana mensual propera al +1%, amb una volatilitat (mesurada com la desviació típica de les dades de rendibilitat mensual) del 1,7%.

No entro a valorar si és una rendibilitat alta o baixa (he de dir que jo estic content amb els resultats, però és una dada relativa), el que més m'interessa saber és si s'ajusta o no al que seria esperable per a una cartera amb un nivell de risc similar. També, això té encara més sentit fer-ho quan la rendibilitat és negativa, si aquest nivell de risc és realment l'adequat segons la meva tolerància o cal reajustar la cartera. En aquest cas, la meva resposta a ambdues qüestions és afirmativa, així que toca seguir el camí segons allò planificat.

Rendibilitat cartera fons indexats: +14,1%, rendibilitat cartera fons "mixta": +18,5%

Pel que fa a la renda variable i la renda fixa, parlaré dels resultats de les dues carteres de fons d'inversió que tinc, una a l'entitat Renta4 (la primera que em vaig fer, amb fons diferents indexats i actius) i una altra a MyInvestor (que em vaig fer més tard, formada per 3 fons indexats, com si fos una cartera Boglehead típica).

Començo amb la cartera indexada de MyInvestor: la rendibilitat anual ha sigut d'un +14,1%. Els primers set mesos de l'any van anar prou bé, després tres mesos consecutius de caiguda per a acabar l'any amb una pujada espectacular (+5,2% al novembre i +3,4% al desembre).

En quant a la cartera "mixta" de Renta4: la rendibilitat anual ha sigut d'un +18,5%. Els resultats mes a mes força semblants a la cartera indexada però, com era d'esperar, amb força més volatilitat (el millor mes novembre amb un +7,4% i el pitjor octubre amb un -3,4%).

Sembla que la renda fixa comença a tirar cap amunt ara que s'especula que els tipus d'interès han tocat sostre i que aquest 2024 ja començaran a baixar. Aquestes expectatives, segons diuen els "experts", també han disparat els fons més enfocats cap al creixement o el sector tecnològic que porto en cartera (MS Global Opportunity +46% i Polar Capital global Tech +49%).

Rendibilitat or: +9,7%

Segueixo amb l'or, +9,7% de rendibilitat aquest darrer any. Això suposa una rendibilitat mensual del 0,8% (amb una volatilitat elevada: 3,3%). Les dades anteriors són en euros, en dòlars la rendibilitat ha sigut encara més elevada (+13% el preu spot, qui hi inverteixi mitjançant ETFs hi hauria de descomptar les comissions).

Sembla que les tesis més alcistes pel que fa al rendiment de l'or s'han acomplert, això sí, gairebé tota la pujada ve gràcies al mes d'octubre en que l'or es va disparar fins un +7,5%.

Efectiu: entre el 2 i 3%

Pel que fa a l'efectiu, no he fet el càlcul exacte, però suposo que està entre un 2 i un 3%, més proper a aquesta darrera xifra, tenint en compte que ho tinc gairebé tot en dipòsits al 2,5% i al 3% i en lletres del Tresor a 6 i 9 mesos.

Després de molts anys sense donar cap tipus de rendibilitat, els inversors més conservadors veuen per fi recompensats els seus estalvis. Això sí, tal i com sempre recordo a Twitter, cal moure els diners i buscar alternatives a l'oligopoli bancari espanyol.

Altres: poca cosa a comentar

Per últim, la cartera "especulativa". La veritat és que tinc molta poca cosa a comentar, pràcticament no he fet cap operació a borsa, ni tampoc he seguit fent experiments amb opcions, ni he augmentat el percentatge del meu patrimoni en BTC o criptoactius... Vist en perspectiva, he perdut alguna bona oportunitat, algunes semblaven força clares segons l'opinió dels "experts". Sóc massa conservador i no en sé prou, què hi farem...

Sobre el que sí que puc fer un petit comentari i donar una xifra concreta és en relació al crowdlending a través de la plataforma Mintos. De moment segueix sense donar-me problemes (hi ha algun impagament, però amb això ja s'hi compta al invertir en aquestes coses) i donant-me un 11% de rendibilitat. Pensava que amb la pujada dels tipus d'interès la rendibilitat oferida també pujaria una mica, però ara per ara és manté estable.


Ara sí, per a acabar, us deixo els enllaços als resultats dels anys anteriors (tinc dades a partir de 2021, que es quan vaig començar el blog i em vaig començar a prendre més seriosament això de mesurar la rendibilitat total de la cartera d'una manera més exacta).

Si voleu comentar què tal us ha anat a vosaltres o fer qualsevol comentari o pregunta, endavant, els vostres comentaris són sempre benvinguts!

Comentaris