Objectius del blog

La idea d'escriure un blog sobre inversions i finances personals fa molt de temps que ronda el meu cap, però ho he anat posposant per un motiu o per l'altre (principalment per falta de temps i, sobretot, per vagància o, sent més benèvol amb mi mateix, perquè preferia dedicar el meu temps a altres tasques menys "fatigoses"). 

Objectius del blog

També m'han refrenat alguns dubtes, com la vigència del format blog (em semblava una mica passat de moda ja), si podria aconseguir que tingués una mínima difusió o si realment podria haver algú interessat en llegir sobre inversions i finances personals en català. En definitiva, dubtava si valia la pena l'esforç i les hores que hi hauria de dedicar, tenint en compte que és molt possible que Els Calers no tingui pràcticament visites. 

Així doncs, com és que estic escrivint això? Quina motivació pot haver-hi si veig tan probable que el nombre de visites sigui molt baix o, fins i tot, nul? 
El blog respon a objectius personals, independents de la difusió del propi blog, a més dels objectius col·lectius o socials 
La resposta a aquestes preguntes és que l'escriptura del blog també respon a uns objectius purament personals, que són totalment independents de la difusió que pugui tenir Els Calers entre la comunitat catalanoparlant. Aquests objectius personals es sumen als altres objectius, que podríem anomenar col·lectius o socials, que sí que estan directament relacionats amb la difusió del blog i el nombre de visites rebudes.
Objectiu personal núm. 1: Millorar l'expressió escrita (en català)
Començaré parlant del objectius personals, i ho faré amb el més simple de tots: vull practicar i millorar l'expressió escrita. Escriure és l'única manera de millorar la destresa a l'hora d'expressar-se per escrit; no pot ser d'una altra manera, no hi ha cap altra alternativa. Actualment, tret dels correus electrònics que envio a la feina i d'algun procediment o document que he de preparar, pràcticament no escric res de res. Pel fet de no practicar, l'escriptura és una habilitat que es va oxidant i que poc a poc queda reduïda, en el meu cas, a la capacitat d'escriure mecànicament correus electrònics impersonals segons les formules preestablertes.

Pel que fa a l'expressió escrita en català aquesta oxidació és encara més evident, ja que no és gaire habitual que utilitzi aquesta llengua a la feina. Així que, més concretament, un dels meus objectius personals principals és practicar i millorar l'expressió escrita en català.
Objectiu personal núm. 2: Posar ordre a les meves idees
Una de les conseqüències derivades d'escriure és que t'obliga a posar en ordre els pensaments que tens al cap, per tal de poder plasmar-los sobre un full de paper o, en aquest cas, una pantalla.

Suposo que com gairebé tothom, molt sovint tinc la sensació de tenir massa coses al cap. Al tractar de posar aquells pensaments productius per escrit (en aquest cas, seria tot allò relacionat amb les inversions i les finances personals), t'has d'aïllar de tots els altres pensaments i, sobretot, de tot el soroll que els envolta. Has de ser concís, clar i, si pot ser, breu (sembla que això últim no ho estic aconseguint, és evident que he de seguir practicant...). I tot això ho has d'anar fent dins del teu cap a mesura que escrius. En resum, escriure és una tasca que requereix posar en ordre les idees, cosa que trobo realment útil i necessària.
Objectiu personal núm. 3: Establir els meus plans financers a mitjà i llarg termini
Una de les idees que posaré per escrit a Els Calers és la meva estratègia o filosofia d'inversió. Personalment, m'agrada més utilitzar el mot "filosofia", ja que "estratègia" sembla implicar que n'hi ha una de correcta i que les altres no ho són o, com a mínim, que n'hi ha una que es objectivament millor que les altres. Segons el meu parer, són les circumstàncies personals de cadascú i el seu propi marc mental els que determinen el pla d'inversió més adient per a cada persona, que no té perquè coincidir amb el de la resta de la gent.

Així que jo parlaré de la meva pròpia filosofia d'inversió, sobre els meus plans financers personals a mitjà i llarg termini, intentaré explicar als possibles lectors (i al mateix temps, explicar-me a mi mateix) per què faig el que faig en base a les meves circumstancies i la meva manera de ser.

Al fer-ho, contribuirà a ajudar-me a reflexionar sobre si aquesta filosofia és la més adient per a mi i també a refermar les meves conviccions en moments de dubtes o temptacions. Això últim és molt important per evitar prendre més riscos dels que puc tolerar o fer canvis constants en la meva cartera d'inversió en funció de modes o de situacions puntals del mercat (intentar no fer el que s'anomena market timing). Encara que ningú em llegeixi, saber que existeix aquesta possibilitat i que els meus plans estan escrits públicament m'obliga a ser constant i conseqüent amb el que dic i faig. En inversió, i en la vida en general, és important tenir un pla, però de vegades encara ho és més seguir-lo.
Objectiu personal núm. 4: Consolidar coneixements i seguir aprenent sobre inversions i finances personals
Les altres idees que posaré per escrit molt sovint són aquelles que fan referència a tot allò que vaig aprenent. Intentaré explicar als possibles lectors (i, com en el cas anterior, al mateix temps, explicar-me a mi mateix) conceptes sobre inversions i finances personals.

Hi ha una teoria molt interessant que parla sobre l'aprenentatge (la va proposar un paio que porta per nom Edgar Dale) que diu que retenim a la nostra memòria un 10% del que llegim, un 20% del que escoltem, un 30% del que veiem, un 50% del que veiem i escoltem, un 70% del que diem i escrivim i un 90% del que fem. Així doncs, al escriure sobre tot allò que aprenc llegint llibres, escoltant podcasts o mirant vídeos sobre inversions aconsegueixo emmagatzemar millor la informació (o això se suposa). Trobo que els percentatges potser són una mica inventats i, pel que es veu, la teoria es força criticada, però el concepte general té prou sentit, al menys a mi m'ho sembla.

A més a més, escriure sobre inversions i finances personals, m'obliga a documentar-me constantment i buscar sempre diferents fonts per tal de contrastar opinions i aprofundir en els diferents temes tractats (i per evitar dir bestieses).
Objectiu personal núm. 5: Aprendre a crear i editar pàgines web
Aquesta és la meva primera aventura "creant" una pàgina web (escric "creant" entre cometes perquè inicialment no m'estic complicant gaire la vida, ja que simplement he creat un blog a través de Blogger), així que també espero que em sigui útil per a aprendre a crear i editar pàgines web.

Vull exprimir les opcions d'edició bàsiques que ofereix Blogger i, a mesura que vagi aprenent, conèixer també altres eines més avançades per a poder personalitzar el blog més enllà de les opcions preestablertes. El blog em servirà d'excusa per a intentar aprendre quatre cosetes sobre html (i altres llenguatges), SEO i monetització.
Els objectius col·lectius sí que requereixen que el blog tingui visites
Com deia al principi, també hi han uns objectius col·lectius o socials (no se m'acut cap altre nom), que són aquells que requereixen que algú altre llegeixi el blog per tal d'assolir-se. 

No m'obsessionaré amb les visites, els objectius personals ja són força ambiciosos i son prou motivadors per a mi. Si, amb el pas del temps, van arribant visites i el blog resulta útil per a la comunitat perfecte, serà una gran sorpresa i em sentiré realment content de que sigui així.
Objectiu col·lectiu núm. 1: Fomentar la cultura de l'estalvi i de la inversió
Un dels principals objectius, entre els que he anomenat col·lectius, és contribuir a fomentar la cultura de l'estalvi i de la inversió. Trobo que avui dia encara hi ha molta gent que no té interioritzats alguns conceptes bàsics sobre finances personals i la gran importància que té gaudir d'una bona salut financera.

Vull tractar d'arribar a tota aquella gent que normalment no s'interessa per aquests temes perquè els veu com quelcom aliè a les seves vides o massa complex. Penso que la millor manera de fer arribar el missatge és fer-ho en la  seva llengua materna i utilitzant sempre un llenguatge proper i informal.
Objectiu col·lectiu núm. 2: Divulgar i compartir informació sobre inversions i finances personals
Relacionat amb l'objectiu anterior, vull que el blog serveixi per a divulgar informació relativa a les inversions i les finances personals. Aquí vull encabir tot allò que pugui ser útil a altres inversors particulars (independentment del seu grau de coneixements previs) per tal de gestionar les serves carteres: filosofies d'inversió, recomanacions de llibres i de recursos online, etc.

No vull que el flux d'informació sigui només unidireccional (de qui escriu el blog als que el llegeixen), si no que el blog també serveixi per a compartir informació i coneixements entre els inversor particulars que hi participin.
Objectiu col·lectiu núm. 3: Contribuir a augmentar la presència del català a la xarxa
Per últim, vull creure que amb el blog també estic aportant un petit granet de sorra per a augmentar la presència del català a la xarxa. I ho faig en uns temes, les inversions i les finances personals, que ara mateix estan molt mancats d'informació en català (ja que jo no he sigut capaç de trobar res d'informació, tret de quatre articles escrits per les principals entitats financeres del país que, com ja sabem, no sempre aporten informació prou objectiva per a que els particulars la puguin utilitzar en el seu propi benefici).

Comentaris