La meva cartera de fons indexats a MyInvestor

El darrer mes vaig publicar una entrada per a donar a conèixer una de les dues carteres de fons d'inversió que tinc, així que avui toca parlar de l'altra cartera, la meva cartera de fons indexats. Si encara no heu llegit la primera entrada, aquí us deixo l'enllaç per a que li doneu una ullada: La meva cartera de fons d'inversió a Renta4.

Tractaré de seguir el mateix esquema que vaig utilitzar a la primera entrada, encara que segurament aquesta serà més breu i simple. Això és així per la pròpia naturalesa de la indexació. Si ja hi esteu familiaritzats (en el cas que no ho estigueu, us recomano llegir l'entrada sobre la indexació) sabreu que és una estratègia realment senzilla en comparació amb qualsevol estratègia de gestió activa. Innegablement, indexar-se és força més avorrit que haver d'estar constantment estudiant balanços d'empreses, analitzant dades macroeconòmiques o mirant gràfiques en busca de determinades figures o patrons. Si aquest fet és positiu o negatiu ja dependrà del perfil inversor de cadascú.

Tinc la cartera de fons a l'entitat MyInvestor simplement per la seva oferta de fons indexats sense custodia

En primer lloc, he de mencionar que la meva cartera de fons indexats la tinc a l'entitat MyInvestor (participada per Andbank). Evidentment, no rebo cap tipus de comissió ni obtinc cap benefici pel fet de parlar-ne, simplement vaig escollir aquesta entitat perquè oferia una oferta molt interessant de fons indexats sense comissió de custodia (tot i que també té disponibles alguns fons de gestió activa força interessants). La veritat és que també va ajudar una bona campanya de marketing quan van començar a operar i que va coincidir amb el moment en que jo estava avaluant les diferents alternatives per a crear una cartera composada únicament per fons indexats.

Hi ha altres opcions igual de vàlides per a qui vulgui conformar una cartera de fons indexats, les altres dues entitats més utilitzades per altres inversors particulars que busquen indexar-se solen ser Openbank o Selfbank. Crec que cadascú ha de triar aquella entitat que més li convingui analitzant amb deteniment els fons que tenen disponibles i les comissions que apliquen, així com altres criteris com, per exemple, les facilitats a l'hora d'obrir un nou compte, la confiança en l'entitat o la simplicitat o les opcions que ofereix la seva web o aplicació mòbil.

La cartera es composa d'un 75% de renda variable i d'un 25% de renda fixa

Un cop decidida l'entitat on volia crear la cartera de fons indexats, el següent pas va ser decidir l'assignació d'actius dins la cartera. El criteri que vaig fer servir va ser, un cop més, dedicar un percentatge a la renda variable i un altre a la renda fixa en funció de la meva edat.

Actualment, aquest percentatge és 75% renda variable i 25% renda fixa. A mesura que passin els anys, el percentatge de renda fixa anirà augmentant progressivament.

La cartera conté només 3 fons: un de RV global, un altre de RV emergent i un tercer de RF global

La cartera creada és una de les que s'anomenen carteres boglehead, basades en els principis d'inversió de qui es conegut com el pare de la indexació, John C. Bogle. Vaig decidir-me per una de les més simples entre les carteres boglehead: la formada per només 3 fons d'inversió (un de RV global, un altre de RV emergent i un tercer de RF global). Si vols conèixer altres exemples carteres boglehead, la seva història i els seus fonaments, pots donar-li una ullada a la següent entrada: Les carteres Boglehead.

Assignació actius cartera fons indexats

I aquests són els tres fons que composen la cartera:

  • 65% Vanguard Global Stock Index Fund Investor EUR Accumulation (IE00B03HCZ61): fons indexat al MSCI World, índex format per empreses de gran i mitjana capitalització dels 23 paisos considerats com a "desenvolupats" (actualment suposa un 88% de la capitalització borsària a nivell mundial). Despeses de gestió 0,18%.
  • 10% Vanguard Emerging Markets Stock Index Fund Investor EUR Accumulation (IE0031786142): fons indexat al MSCI Emerging Markets, índex format per empreses de gran i mitjana capitalització dels 27 paisos considerats com a emergents. Despeses de gestió 0,23%
  • 25% Vanguard Global Bond Index Fund EUR Hedged Acc (IE00B18GC888): fons indexat al Bloomerg Barclays Global Aggregate, format per deute públic i corporatiu (aproximadament 2/3 deute públic i 1/3 deute corporatiu) amb bona qualificació creditícia (tots els bons són investment-grade) de 24 paisos. Despeses de gestió 0,15%
Utilitzo els fons d'inversió de Vanguard perquè, en el meu cas particular, és el més eficient i perquè m'agrada més el seu funcionament intern

He indicat també les despeses de gestió perquè és un dels criteris més importants a l'hora d'escollir de quina manera indexar-se. Per què, doncs, no utilitzo ETFs o altres fons amb les despeses encara més baixes? Si bé les despeses són molt importants, no és l'únic criteri que utilitzo, tal i com explicaré a continuació.

En primer lloc, utilitzo fons d'inversió en lloc d'ETFs perquè faig petites aportacions cada mes. Si invertís mitjançant ETFs hauria de pagar comissions de compravenda al broker per cada operació que fes. També les hauria de pagar quan hagués de fer reajustaments a la cartera. Al fer reajustaments també hauria de passar per la caixa d'hisenda i pagar impostos per les plusvàlues (recordem que ara per ara els fons són traspassables, no has de pagar impostos en cas de traspàs, només els pagaràs quan finalment reemborsis la inversió). Per aquest motiu, en el meu cas particular, és més eficient invertir mitjançant fons d'inversió. 

Per últim, l'entitat MyInvestor també té disponibles els fons de la gestora BlackRock (iShares), que tenen unes despeses de gestió inferiors a les que tenen els fons de Vanguard. En aquest cas he escollit Vanguard degut al seu funcionament intern. BlackRock és una empresa de gestió d'actius tradicional, busca el màxim benefici per als seus accionistes. Per altra banda Vanguard és propietat dels fons que gestiona i, per tant, pels seus partícips (així que, suposadament i segons la filosofia del seu creador John C. Bogle, no focalitza la seva activitat ens els beneficis si no en oferir serveis a preu de cost als seus partícips). Un dels motius que fa que els fons iShares tinguin menors despeses és que deixa en préstec un percentatge d'accions molt superior a Vanguard (així, part dels beneficis que obté pel préstec d'accions, repercuteixen en les despeses que cobren als seus partícips). Segons el meu parer, en aquest cas, escollir una gestora o l'altra és una decisió purament personal.

Des dels seus inicis, a l'abril del 2020, porta una rendibilitat anualitzada del 16%

Vaig crear la cartera a l'abril del 2020, després de les caigudes de febrer i març. No va ser un encert meu, no jugo a això de fer market timing, simplement va coincidir que en aquells moments tenia disponibilitat de diners per a invertir. Així que la seva rendibilitat, que considero que ha sigut força bona (tenint en compte el perfil de la cartera i les meves expectatives), no es deu a les meves excepcionals habilitats com a inversor si no a la sort.

Evidentment, és un període de temps molt curt com per a extreure'n cap conclusió. Ara per ara, l'únic que puc dir és que la rendibilitat anualitzada ha sigut d'un 17'84% TWR / 16'45% MWR i que la volatilitat i el drawdown (de moment encara no li ha tocat experimentar baixades significatives) són força acceptables.

Rendibilitat de la cartera de fons indexats

Just a sobre podeu veure la gràfica que he extret de Morningstar amb les rendibilitats mensuals (no feu gaire cas del benchmark seleccionat, he triat el més similar a la meva cartera, però no li dono massa importància). Veurem què tal es va comportant any rere any.

És una cartera a llarg termini, amb aportacions mensuals i reajustaments per a mantenir els percentatges assignats

Aquesta és una cartera a llarg termini (més de 20 anys), la meva intenció és no fer cap modificació pel que fa a l'assignació d'actius, únicament aniré augmentant el percentatge del fons de renda fixa en detriment dels altres dos a mesura que passin els anys. 

Pel que fa a les aportacions periòdiques i els reajustaments, he establert els mateixos criteris que per a l'altra cartera de fons d'inversió:

  • Hi faig aportacions a principis de cada mes (sempre la mateixa quantitat, passi el que passi), tractant que els percentatges assignats als fons es mantinguin dins del rang objectiu.
  • Faré reajustaments (de moment, gràcies a les aportacions periòdiques no m'ha calgut fer.-ne cap) en cas de que algun fons es desviï un +/-25% sobre el percentatge assignat.



Doncs fins aquí la presentació de la meva cartera de fons indexats. Vull recordar que les entrades sobre la meva cartera no pretenen servir com a consells o recomanacions d'inversió, al cap i a la fi només sóc un inversor particular com qualsevol altre. I com a inversor particular que sóc, escric aquestes entrades simplement per a que em serveixin com a reflexió personal i per a compartir i intercanviar informació i opinions amb altres inversors particulars (així que si teniu qualsevol comentari, endavant!).

Comentaris

  1. Si algú està interessat a obrir compte a MyInvestor (ja sigui per invertir mitjançant fons indexats, fons de gestió activa o per la promoció del compte remunerat a l'1% durant 12 mesos), podeu utilitzar el meu codi promocional: https://myinvestor.page.link/83nmUBHHV8mMkSrG8.
    Si el feu servir, d'aquí un any us ingressaran 30€ (i uns altres 30€ per a mi). Ja sé que no és gaire, però tot suma (i jo us estaré molt agraït perquè així també contribuïu a mantenir i fer créixer el blog).

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada